Brak korekcji pierwszego wtrysku w MES
Witam serdecznie,
Borykam się z następującym problemem. Auto po odpaleniu wydaje z siebie metaliczny dźwięk. Dźwięk nie zawsze się pojawia. Sprawdziłem już wiele rzeczy i wszystko wskazuje na to że dźwięk dochodzi z okolicy wtrysków.
Od samego początku, zakupu auta MES pokazuje wyłącznie korektę dla wtrysku 2/3/4. Od samego początku na 3 i 4 cylindrze była korekta od +1 do +3. Postanowiłem wymienić wtryskiwacze 3 oraz 4. Przy okazji wymieniłem wszystkie podkladki. Praca silnika znacznie się poprawiła, natomiast po przejechaniu około 3/4 tysięcy kilometrów byłem wstanie za pomocą stetoskopu ustalić, że nie przyjemny dźwięk dobiega z wtrysku numer 1.
Pomyślałem, że brak korekty tego wtrysku może być spowodowany jego nie prawidłowym działaniem. Dodatkowo, nawet po wymianie wtrysku 3 i 4, korekta na wtrysku 3 dochodziła do +1.5. pomyślałem, że 3 wtrysk ma taką korektę ponieważ kompensuje sobie braki z cylindra numer 1.
Wymontowalem wtryskiwacz numer 1 i zamontowalem drugi wtryskiwacz, który wcześniej pracował na cylindrze numer 3. Niestety nie miałem nowej podkładki, złożyłem wszystko na starej i ucieka kompresja z pod wtrysku ( nie dużo). Jutro zakupie nowa podkładke i zamontuje wtrysk jak trzeba. Po wymianie wtrysku na cylindrze 1 korekta wtrysku 3 spadła do ok. 0.7.
Niestety mimo podmiany wtrysku w dalszym ciągu brak odczytu korekcji wtrysku numer 1.
Dodatkowo iglica wtrysku numer 1 była cała w czarnym osadzie - praktycznie paliwo nie miało jak się przedostawać.
W czym może być problem, że brak jest odczytu korekty wtrysku?
Używam MES 4.6R1