To jest widok strony w wersji do druku
-
Otwieranie z kluczyka
Witam,
Chcialem sie zapytac czy ktos moze wie jaka moze byc przyczyna z niewielkim ale jednak probleme z otwieraniem z kluczyka.
Gdy samochod postoi ponowne otworzenie samochodu z kluczyka jest problematyczne a z daleka praktycznie nie mozliwe. Trzeba podejsc do ktoregos rogu samochodu. Bateria w pilocie byla wymieniona. I na dodatek ostatnio dorabialem kluczyk i problem nadal ten sam. Wiec problem kluczyka raczej odchodzi.
Aa. I mowie o Cromie z 2006 r. silnik 1,8 benzyna
-
Cześć,
u mnie podobny problem wystąpił kilka razy przed tym jak akumulator zupełnie padł (7-letni, po miesięcznym staniu w początkach "pandemii", podczas "zakazu przemieszczania się").
Czasem łapało bez problemów, czasem z bliska, czasem wcale.
i w zeszłym roku na jesień ponownie, jak ten nowy akumulator był niedoładowany (12.5V po 3 tygodniach bez ruchu) oraz bateryjka w pilocie była do wymiany (2.8V).
Naładowanie na full i wymiana baterii zażegnały problem, chociaż kilka razy w międzyczasie skorzystałem z grota.
Warto sobie przeczytać ten fragment w instrukcji i raz przećwiczyć otwarcie, odpalenie, zamknięcie - wszystkich drzwi z przycisku koło dźwigni zmiany biegów, a drzwi kierowcy sposobem.
Nie wiem czy tym drugim razem problemem był akumulator czy bateria.
2008/1.9, ale w tym przypadku to raczej nie ma znaczenia, co najwyżej pośrednio na kondycję akumulatora - w dieslu mają ciężej ;)
Pamiętaj, że przyczyny podobnego problemu pewnie mogą być też inne, ale sprawdzenie napięć nic nie kosztuje i warto raz na jakiś czas to zrobić.
"Nowa" bateria może być zleżała (patrz na datę ważności) albo fabrycznie wadliwa - miałem tak kilka razy, szczególnie z reklamowanymi Dura i Ene, różne rozmiary.
To drogie marki, mogłem trafić podrobione, tak samo Ty. Drogie nie jest też gwarancją dobrego.
-
Dzięki za odpowiedz.
Problem z bateria w pilocie bym odrzucił bo próbowałem z 2-3 bateriami poza tym nowy kluczyk z nowa bateria. Dodatkowo problemu nie ma jak pojadę np do sklepu i wyjdę z niego to kluczyk działa bez zarzutu. Wiec problem z otwarciem raczej tylko po dłuższym postoju. Tak wiec będzie pewnie aku choć tez niby nie jest stary (wymieniałem z rok temu). Podładuję i zobaczę.
A wspomniałeś o zamykaniu samochodu z przycisków. Czyli bez pilota jest tez opcja zamknięcia auta? Bo grotem się otworzy ale zamknąć ciężko bo zamek pod klamką.
-
Cytat:
Napisał
Rosiu
A wspomniałeś o zamykaniu samochodu z przycisków. Czyli bez pilota jest tez opcja zamknięcia auta? Bo grotem się otworzy ale zamknąć ciężko bo zamek pod klamką.
W instrukcji od auta jest opisany szczegółowo sposób awaryjnego otwierania jak również zamykania samochodu.
Strona 13 pdf-a https://fiatklubpolska.pl/download/plik/270
-
-
Może masa któraś szwankuje?
-
Przelotka klapy do sprawdzenia.
Może głupie, ale w GP jest puszczona w ten sposób antena. Przewód pojedyńczy wchodzi do klapy, zawija razem z wiązką i wychodzi. Po odpięciu wtyczki kluczyk łapie z dalszej odległości.
-
Pamiętajcie że przyłożenie kluczyka do czoła ( do głowy) znacznie przedłuża jego zasięg :cool:
Jeżeli coś jest głupie a działa to .....
Ja zauważyłem, że faktycznie napięcie akumulatora auta ma znaczenie na zasięg. Dodatkowo może być zakłócenia elektromagnetyczne np z telefonu, radiostacji, stacji transformatorowej... ogranicza zasięg
-
Sprawdź czy problem występuje wszędzie, czy np u Cieie pod domem.. Ja tak mam w robocie po jednej stronie parkingu.. czasami muszę pilot przyłożyć do samochodu prawie i jeszcze szukać miejsca gdzie załapie.. Coś zakłóca fale i dodam, że w poprzednim aucie w tym miejscu miałem to samo i też głupek wymieniałem baterie..
PS w swoim mieście odkryłem 2 takie miejsca i już wiem, że tam będzie problem :P
-
Podładowalem aku i troche sie poprawiło. Musze naladowac jak sie należy i powinno byc ok.
Przylozenie kluczyka do glowy stosuje od dawna jak odejde od samochodu a nie pamietam czy zamknalem 😜
-
I jednak naladowanie akumulatora nie za bardzo pomoglo. Raz lapie raz nie. Juz zglupialem 😜
-
Cytat:
Napisał
Rosiu
I jednak naladowanie akumulatora nie za bardzo pomoglo. Raz lapie raz nie. Juz zglupialem
A mierzyłeś napięcie na tych bateriach w kluczyku co wymieniałeś? Może są przestarzałe lub pod obciążeniem napięcie mocno spada (kiepskiej jakości) bateria typu 2032 z napięciem nowej powyżej 3V
-