Jak w temacie. Mam wrażenie, że silnik chodzi cały czas na automatycznym ssaniu. Jak można sprawdzić, czy ssanie wyłącza się po rozgrzaniu silnika?
To jest widok strony w wersji do druku
Jak w temacie. Mam wrażenie, że silnik chodzi cały czas na automatycznym ssaniu. Jak można sprawdzić, czy ssanie wyłącza się po rozgrzaniu silnika?
W tych silnikach nie ma czegoś takiego jak ssanie. To komputer dobiera dawkę paliwo w stosunku do temperatury (od czujników). Jedyne co widać, to spadek obrotów silnika.
Czech, ile obrotów powinien mieć 1.2 8V po odłączeniu ssania?
Obroty mogą mieć ok 850
U mnie utrzymują się stale powyżej 1000. Czyli nie wyłącza ssania?
Tak nie powinno być, o ile temp silnika jest wysoka
Sama benzynka, czy LPG jest?
LPG + benzyna.
Te wysokie obroty może powodować nieszczelność w dolocie .
Może kąt otwarcia przepustnicy widziany przez ECU jest podwyższony .
Diabli wiedzą co jeszcze , ale bez logów z parametrów bieżących pracy silnika nikt tu nic nie wywróży .
Macie jakiś pomysł?
Pisałeś ,że po odłączeniu akumulatora i podładowaniu udało się odpalić poprawnie silnik . Powtórz to jeszcze raz , tylko zarejestruj parametry bieżące pracy silnika .
Czyli podłącz ELM-a włącz Multiecuscana , ustaw takie parametry jak na fotce , przekręć stacyjkę w pozycje mar i połącz się z ECU silnika . Następnie przejdź do
zakładki "wykresy " naciśnij start niech się przez chwilę rejestrują . Dopiero teraz uruchom silnik bez dotykania pedału gazu i nie dotykaj go przez cały okres rejestracji parametrów . Kiedy silnik nagrzeje się i włączy wentylator , możesz zakończyć rejestrację parametrów zapisać plik a następnie wyłączyć silnik. Radzą wpierw potrenować całą procedure aby wszystko poszło dobrze . Można później zrobić to samo na silniku źle odpalającym aby poszukać różnic w wykresach .
Ważne aby silnik przed uruchomieniem był zawsze zimny . Może się uda zauważyć jakieś interesujące anomalie lub różnice .
Dzięki Ampro! Jak tylko zrobię co zaproponowałeś podeślę wykres.