Grande Punto 1.4 8v tryb awaryjny
Witam wszystkich mam grande punto 1.4v8 w benzynie mam problem bo wpada mi w tryb awaryjny błąd wyświetliło czujnik faz rozrządu zmieniłem czujnik i dalej to samo później wyskoczyło wariator faz rozrządu. A to wszystko się zaczęło od wymiany oleju jeździł i jeździ na 5w40 vavolin syn power. Sprawdzałem wiązkę jest ok. Co może być przyczyną
1 załącznik(i)
Żenujący cyrk, ciąg dalszy (tragi)komedii.
Na polskich wsioków bym nie liczył, na pewno nie naprawią Fiacika 8V. :lol: Albo musi przejść przez 10 różnych warsztatów. :cool:
To może zauważą bicie koła fonicznego, ścięty (zgnity) "klin" na kole paska rozrządu (wał korbowy), albo użyją oscyloskopu, aby wyłapać problem elektryczny, elektroniczny, od wiązek, czujników, elementów wykonawczych po samo ECU, sieć CAN.
Porad więcej nie będzie (i tak już za dużo niańczenia było, sugestii, które amatorowi nie pomogą, a zawodowiec musi znać).
Tłuki nie zrobili nawet prostych testów, jeszcze z poziomu OBD2, na przykład jazda testowa, "log danych", np. zmienne fazy.
A weryfikacja rozrządu to: czy blokady pasują, czy ustawiają tłoki na równo (GMP+90°), parametry OBD (VVT1 około 106°), czy w trakcie prac wariator jest w pozycji spoczynkowej (bo od tego + zerwanego klina/wpustu zależy kultura pracy i błędy).
Załącznik 44666
Tolerancja mała jest. Do wywołania błędów z zakresu P0009-P0017, potrzeba grubych opóźnień/przesunięć, powyżej 10 stopni.
NIE zakładajcie więcej takich tematów, tylko może niech ktoś najpierw zakończy choć jeden. Od tego zacznijmy...