Pierwszy raz kupiłem Fiata... Fiata 500X 2.4l benzyna Multiair2 - wiedza tajemna
Hej,
kupiłem Fiata 500X 2.4l Trekking Plus z przebiegiem 150tys km , już troche nim przjechałem od zakupu, ale mam wrażenie ze mogę pewnych rzeczy o tym aucie jeszcze nei wiedzieć. Pierwszy raz mam fiata, ogólnie pierwszy raz włoskei auto, czy z grupy FCA, pierwszy raz jakiś nowszy automat i czy jest jakaś wiedza tajemna którą powinienem posiąść, żeby auto sie lepiej sprawowało ?
Ogólnie z rzeczy które znalazłem (według których do tej pory serwisuje są ponizej):
- Olej silnika 0w20 z normą MS-6395 (ja leje LIQUI MOLY SPECIAL TEC AA 0W20 5L 9734 6739)
- Filtr oleju Knecht OC614 (to samo co do AR Gulia)
- Olej do skrzyni biegów Chrysler 948TE fabrycznie zalany jest MOPAR 8&9 SPEED ATF 68218925AA, po konsultacji z ASB Grudziadz zakupilem tańszy odpowiednik ZF Lifeguard Fluid 9 9HP (zrobiłem dwa razy wymiane statyczna z przebiegiem miedzy wymianami, mam w planach trzecią)
- Świece zapłonowe DENSO SK16HR11 (oryginalnie jeśli sie nie mylę szły MOPAR SP148183AC)
- Filtr kabinowy KNECHT LA889
- Filtr powietrza Filtron AP022/7
PS: mam przejsciowki i interfejs.
1. Czy kojarzycie czy w tym aucie jest filtr paliwa któy podlega okresowej wymianie, czy jest tylko ten w zbiorniku ?
2. Czy po odłączeniu akumulatora lub po wymianie oleju w silniku powinienem interfejsem zmienić jakąś flagę związaną z MA , wymusić adaptację?
Widzę, że niektórych wątkach ktoś cos o tym pisał (ogolnie o MA i nie wiem czy to sie tyczy tez 2.4).
3. Czy po zmianie oleju w skrzyni biegów powinienem wykonać adaptację (widziałem że chyba są dwie dostępne w aplikacji szybka i pełna)?
4. Czy jest ktoś na forum z Małopolskiego kto mógłby mi zrobić update oprogramowania w Silniku / Skrzyni / Radiu - czy na takie rzeczy w Fiacie raczejmuszę podjechać do ASO ?
5. Czy do Fiat 500X można zamontować hak ?
6. Czy ktos przerabiał temat wygłuszanai kabiny w 500X - jest to jedno z głośniejszych aut które miałem, ale to też piewszy crossover/SUV?
7. Czy po czyszczeniu przepustnicy jest wymagana jakaś adaptacja lub czy np powinienem po tym odłączyć akumulator (mam w planach zajrzenie tam)?
8. Czy są jakieś rzeczy w Fiacie 500X silniku 2.4 o które należy okresowo zadbać lub raz na jakis czas zajrzeć ?
9. W ASO mi ktoś powiedzial ze w tym aucie sie łańcucha nie wymienia i nei ma problemów z rozciąganiem ;-) ale np mam lekkie problemy (czasami) jak by z poszarpywaniem na wolnych obrotach, co by mogło sugerować rozrząd - czy można to jakoś sprawdzić, czy poprostu zaplanować sobie wymiane rozrządu "na zaś"
Z góry dziękuję za pomoc doświadczonych w temacie osob :-)
PS: ogólnie na początku narzekałem na Fiata, co ja kupiłem itd.... ale da sie to auto polubić :-) bardzo przyjemnie sie je użytkuje w mieście i na terenach podmiejskic