To jest widok strony w wersji do druku
-
Doblo II 1.4 B 2012
Witam, kupiłem autko Doblo z 2012r 1.4b 95KM
Ma błędy na liczniku "check engine" oraz "kontrolka ładawania" więc kupiłem kabelek i mam:
P0621-11 Alternator D+ signal
P0135-13 Preheatinh resistance 1 above catalyser
P-130-13 Lambda 1 signal above catalyser
Sprawdziłem alternator z kanału wygląda na cały nie pęknięty( wygoglowałem że lubią pękać)
Ładowanie jest na poziomie 13.3V
Połączenia wyglądają ok, który kabel to D+? Jakiś schemat?
Pozostałe 2 błędy jak wygoglowałem dotyczą sondy lambda i ponoć gdy są oba raczej problem jest w okablowaniu niż w samej sądzie, która to ta Lambda 1 ta przy kolektorze czy ta za katalizatorem? Jakie napięcia powinny być w kostce?
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
-
Ja mam 13,3-13,4V więc jest ok, to wszystko przez elektronikę sterującą start stopem. Alternator też miałem wymieniany bo poprzedni pękł i stopiło się uzwojenie.
-
Ale ja nie mam start stop, lub to nie działa ew. jest wyłączone?
Poradziłeś sobie z tym czy jeździsz z błędem?
Jeszcze zdemontuje alternator i sprawdzę dokładnie kable od niego.
-
Jeśli tak absorbuje Twoją uwagę ładowanie, to podsyłam linka. Poczytaj sobie co pisze producent
alternatora o analizie usterek. U mnie siedzi alternator DENSO i zapewne podobnie jest u Ciebie.
Punkt numer dwa potwierdza informację, że ładowanie masz ok.
https://www.denso-am.pl/produkty/aut...aliza-usterek/
-
Mietek90 ja nie mam żadnego błędu. Między siedzeniami obok dźwigni hamulca masz przycisk s/s?
-
Ładowanie miał na poziomie 13.3-13.4V
Mój to doblo maxi 1.4b 95KM dostawczak, pomiędzy fotelami mam gniazdo zapalniczki oraz gniazdo/miejsce na napój. Przełącznika Start/Stop nie znalazłem.
Problem rozwiązany, auto oddałem do elektryka.
Uszkodzony był regulator napięcia w alternatorze, koszt części 120zł + 230zł za robociznę.
Po naprawie kontrolka zgasła, ładowanie 13.8-13.9V
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
-
Editt//
Dopisuję odnośnie błędu sondy, zgodnie z tym co pisali po forach przy obu błędach wina leżała w kablach(a nie samej sondzie jak stwierdził elektryk)
P0135-13 Preheatinh resistance 1 above catalyser
P-130-13 Lambda 1 signal above catalyser
Problem był przy kostce sondy tej nad katalizatorem w kolektorze wydechowym, przerwany był kabelek 4cm od kostki.
Temat można zamknąć problemy rozwiązane.