Witam,
w załączniku manual dla Fiata Tipo HB z opisem jak się dostać do anteny dachowej.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,
w załączniku manual dla Fiata Tipo HB z opisem jak się dostać do anteny dachowej.
W HB to łatwiej od strony bagażnika dostać się do anteny, dwie spinki zdjąć, lekko odgiąć poszycie dachowe i mamy
dostęp :)
Tak samo w sw
Cześć, zależy co chcesz robić i jaki chcesz mieć komfort pracy. Wstępnie zrobiłem tak jak piszesz, ale był za mały prześwit żeby wykonywać swobodnie jakieś czynności.
Oprócz samego demontażu anteny sprawdzałem ciągłość przewodów od strony anteny oraz napięcie od strony radia. Dlatego zdecydowałem się na demontaż osłon słupków tylnych. Co więcej, aby być pewnym, że nie uszkodzimy/złamiemy podsufitki to można się jeszcze pokusić o ściągnięcie uchwytów/rączek dla pasażerów siedzących z tyłu.
Ja w swoim sedanie zmieniałem antenę, niestety w sedanie od strony bagażnika nie da się dojść do
anteny, także od strony tylnego prawego pasażera się dostałem.
Zdjęcie częsciowe uszczelki drzwi przy podsufitce.
Musiałem zdemontować uchwyt/rączkę, żadnych śrubek tylko wszystko
na zatrzaski, łatwe nie jest jak ktoś to robi pierwszy raz, ale da się.
Tylnej osłony słupka nie demontowałem, można podsufitkę wysunąć
z tej osłony bez demontażu jej. Dwie spinki również zdjętę i wtedy
podsufitka ładnie się opuszcza w dół i mamy bardzo dobry
dostęp do anteny. Ja zmieniłem antenę FM/NAV na antenę FM/NAV/DAB
oraz doprowadziłem orginalny przewód antenowy DAB.
W hb i sw jest trochę łatwiej, bo jak już podsufitka
zostanie opuszczona to łatwy dostęp jest od bagażnika.
W sedanie niestety tylko dostęp jest od strony tylnych drzwi
i najlepiej robić to od strony prawego tylnego pasażera bo tamtędy
idą przewody antenowe :)
JTN proszę gdzie znalazłeś kable fakra do podłączenia anteny do radia? Mam oryginalną antenę tylko z FM i podmieniłem uconnect z FM/NAV/DAB. Znalazłem antenę FM/NAV/DAB, ale potrzebuję kabli NAV/DAB...
cech kiedyś kupiłem na aledrogo jakiś zestaw kabli od tipo i akurat przewody NAV i DAB były w zestawie.
dzięki JTN, spróbuję jeszcze raz...
proszę JTN, jak montowałeś antenę FM/GPS/DAB, czy właśnie podłączyłeś fakras do radia, czy musiałeś dodać wzmacniacz sygnału do DABa?
dzięki jak zawsze
nie ma żadnych oddzielnych wzmacniaczy. Z anteny kable idą wprost do radia.
Od majfrendów możecie takie kabelki dokupić - osobiście do daba dokładałem: https://pl.aliexpress.com/item/32881...1ec65c0fz9qIhk
Na portalu aukcyjnym za 35pln plus przesyłka można kupic przedłużacz fakra 5m
Super! Dzięki!!!
Da się to zrobic bez wyrządzania szkód w pdsufitce.