Cześć. Może ktoś wie jaki jest płyn wlewany do 1,4 t-jet , sprytnie na konku nie napisali czy dot3 czy dot4.
To jest widok strony w wersji do druku
Cześć. Może ktoś wie jaki jest płyn wlewany do 1,4 t-jet , sprytnie na konku nie napisali czy dot3 czy dot4.
DOT - 4 wlewaj
Dzięki tak myślałem ale wolałem zapytać juz 75000 trzeba by płyn wymienić na nowy
Ostatnio zalałem po 3 latach Dot4 LV z Brembo.
Jak przebiega wymiana płynu w obecnych samochodach, czy tak samo jak dawniej, czyli pedałowanie. Oczywiście jak nie mamy przyrządów.
Steyr, tym podciśnieniowym urządzeniem podłączałem się tez pod jakiś wichajster żeby tez wymienić płyn w wyslrzegliku? Bo chyba wspomaganie sprzęgła jest na płynie hamulcowym jak nic nie przekręcam..
W TIPO jest wspomaganie sprzęgła? :eek:
Co do wymiany płynu, to widać tam odpowietrznik. Sprawa jest banalna przy zewnętrznym wysprzęgliku (wystarczy wykręcić odpowietrznik), przy wbudowanym troszkę się komplikuje, trzeba zwolnić blokadę i wyciągnąć wtykę (uważając, żeby nie wypadła), żeby odpowietrznik odblokować.
Jest odpowietrznik zewnętrzny, i jak dobrze pamiętam jest zabezpieczenie które odbezpieczasz i wysuwasz wtedy parę mm przewód z gniazda wysprzęglika i wtedy można podciśnieniowo wyssać płyn. Ewentualnie awaryjnie nożnie, tzn. jedna osoba naciska pedał sprzęgła druga zwalnia zabezpieczenie i wysuwa przewód hamulcowy aż pójdzie płyn. Wtedy wsuwasz przewód i poźniej zabezpieczenie a pedalarz w aucie musi ręcznie lub nożnie podciągnąć pedał sprzegła do góry i podpompować parę razy.
To badziewie miałem na myśli - rozwiązanie dno, jak mnie w pincecie to wkurza, a trzyma się to na słowo honoru, przy wciskaniu sprzęgła te mizerne plastiki ruszają się tak, jakby miały za chwilę się rozlecieć. Zapewne rozwiązanie z odkręcanym odpowietrznikiem, jakie w GP mam, jest za drogie, a i wysprzęglik zewnętrzny jest za tani w wymianie :roll:
No to już kurestwo wkladać to do środka.