To jest widok strony w wersji do druku
-
Błąd,P2195,T-jet,120,LPG
Witam,mam problem od jakiegoś czasu z autem ponieważ pokazał mi się check engine,mam fabryczną instalację gazową i przebieg 172tyś km. Po pierwszym podłączeniu pod komputer Kod błędu oznaczał na uszkodzoną pierwszą sondę lambda (zbyt wysokie lub niskie napięcie sondy lambda,przyznam że nie pamiętam). Zakupiłem oryginalną część i zamontowałem po 300km błąd powrócił. Moje pytanie do klubowiczów czy miał może ktoś podobny problem i jak go rozwiązał. Z góry dziękuję.
-
Miałem ten sam błąd, później przerodził w się w P0036 i wymieniłem drugą sondę lambda i problem znikł i jest spokój od ~60kkm. Zawsze możesz zamienić sondy miejscami, są takie same.
-
Co już zmieniałeś z fabrycznych komponentów LPG podczas tego przebiegu?
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Co już zmieniałeś z fabrycznych komponentów LPG podczas tego przebiegu?
Przy 70 tyś listwę wtrysku gazu.
-
Szukałeś na forum po numerze p2195? Bo już to było. Na pewno był temat dotyczący 1.4 95 i LPG tartarini. Wymiany sond tam nic nie dały. Pomogła regulacja LPG w innym / prywatnym warsztacie - nie było to agś. Ja też miałem (95KM, tartarini) ten błąd w tamtym roku, ale po podobnej regulacji, na razie spokój.
-
Cześć,byłem w dobrym warsztacie w mojej okolicy,gość zobaczył że nie ma wtyczki do połączenia z komputerem gazu i rozłożył ręce.
-
I w tym szkopuł ze z tartarini nie ma to nic wspólnego oprócz źródła zasilania. Niby w fabrycznej nic się nie reguluje a przynajmniej nie narzędziami jak dostępnymi (mes i alfa). Bardzo mnie ciekawi polatać po menu witecha zobaczyć co można w zwiazku z fabrycznym lpg tym zrobić.
Jak masz mes i interfejs to spróbuj może wyzerować parametry spalania czy jak to się nazywa, podpowiedzcie ludzie bo wyleciała mi ta nazwa funkcji z mesa. Może trzeba to zrobić po wymianie sondy aby sobie przyswoił nowe parametry pracy już z nową sondą.
-
Jadę w poniedziałek do ASO,zamienimy sondy miejscami.Zobaczę jaki wypadnie błąd. Autko normalnie jezdzi,normalnie pali. Tylko ten check.
-
Jest w Alfie OBD oprocz resetu parametrów adaptacyjnych, reset parametrow sondy z opisem wlasnie ze robi aie to po jej wymianie
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Jest w Alfie OBD oprocz resetu parametrów adaptacyjnych, reset parametrow sondy z opisem wlasnie ze robi aie to po jej wymianie
Zmieniłem sondę i nic takiego nie robiłem, tzn. w Mes nic takiego nie ma. Sonda ma stały zakres pracy pomiędzy 0-1V.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Szukałeś na forum po numerze p2195? Bo już to było. Na pewno był temat dotyczący 1.4 95 i LPG tartarini. Wymiany sond tam nic nie dały. Pomogła regulacja LPG w innym / prywatnym warsztacie - nie było to agś. Ja też miałem (95KM, tartarini) ten błąd w tamtym roku, ale po podobnej regulacji, na razie spokój.
U mnie w 1.4 95 KM ( bez gazu) był ten błąd - kiedyś już pisałem i zamiana sond nic nie dała .
-
No to jak nie wymiana sond to napisz co dało?
-
Po każdym kasowaniu błędu , i przejechaniu kolejnych 150-170 km pojawiał się ponownie . Jaka była przyczyna ? do dziś nie wiem auto zostało sprzedane z innego powodu . Ale pamiętam że po wymianie sond miejscami błąd powracał ale szybciej - do 100 km przejechanych . Dodam jeszcze że po zamianie zauważyłem zwiększone chwilowe zużycie paliwa na komputerze więc nie jestem pewny że są one takie same . Błąd P2195 -00 gdy powracał oprócz informacji na zestawie niczym innym się nie objawiał - silnik pracował normalnie , a spalanie było cały czas takie samo . Przebieg auta był 15-16 tysięcy km.
-
Ale wymieniłeś tylko jedna sondę a potem zamieniałeś miejscami? Nie wymieniłeś dwóch?
-
Tylko zamieniłem miejscami i tak jak pisałem błąd się pojawiał ale już szybciej .Oczywiście kod błędu był już inny , ale już nie pamiętam jaki - jak będę w domu to gdzieś mam chyba zapisany .