To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Sonda Tipo2 -
Sonda Tipo2
Witam na poczatku chcialem sie przywitac poniewaz w tej grupie jestm nowy.
Stalem sie szczesliwym posiadaczem rozbitego Tipo2 z 2019r. Mialo byc szybko i tanio ale nie wyszlo do konca.
Mam pytanie poniewaz niemoge nigdzie znalesc info na temat sondy lambda. Moje sondy maja uszkodzane wtyczki, wczasie wypadku ukruszyly sie. Sa 2 o identycznym symbolu roznia sie wygieciem gormej.
symbole ktore odczytalem 0258030038.039 55241995 to wspolne dane dolna 920052B gorna 9200X1B.
moje pytanie czy jest mozliwosc gdzies kupic same wtyczki lub jak nie to czy starsze modele maja 4 kabelki.
pytanie dlatego ze instalacja silnika z 2017 rozni sie od 2019 na czujniku polozenia walu o jeden kabelek.
macie jakis pomysl jak je uratowac lub jakie zastosowac.
-
Pomysł jest taki że to są chyba typowe złącza super seal. A takie złącza bez problemu można dostać na przysłowiowym allegro (chyba są nawet z opisem że do sondy lambda fiat tyle że droższe) oczywiście z odpowiednią ilością styków. Uciąć resztki starej wtyczki zarobić nową i po temacie. Albo przy odrobinie wprawy igłą lub czymś podobnym wydłubać obrobione styki ze starej wtyczki (trzeba wcisnąć blokadę zapobiegającą cofanie się styków) jeśli są całe i włożyć w nową oprawę.