zastanawiam się z jakim silnikiem szukać bazy pod kampera 3.0 HDI czy 2.3 JTD. głównie zależy mi na niezawodności i trwałości konstrukcji. przymierzam się do zakupu wersji L4H3
To jest widok strony w wersji do druku
zastanawiam się z jakim silnikiem szukać bazy pod kampera 3.0 HDI czy 2.3 JTD. głównie zależy mi na niezawodności i trwałości konstrukcji. przymierzam się do zakupu wersji L4H3
Jakie roczniki aut rozważasz? . Jeśli po 2015 to wybrał bym 3.0 ładnie się wkręca ma dynamikę i więcej nm od 2.3 . Jeśli jednak rozważasz 3.0 z lat produkcji od 2006 do 2012 roku to tam są problemy ze skrzynia biegów nie wiem natomiast jat to się ma w wersji od 2012 do 2015.
Wersj 2.3 ale ilu konna bo są nawet takie co mają 150 km .
Warto sprawdzić osprzetowo co tam siedzi dość często są to auta które są podkręcone przez producenta kosztem trwałości np ta sama skrzynia może być w 130 km i 150 km i o ile w tej słabszej będzie działać bezproblemowo i długo w tej mocniejszej juz nie koniecznie
Miałem ten sam dylemat , co wybrać
Wybór padł na 2,3 131 km euro najdłuższy i najwyższy, ten silniki są chwalone jak się o nie dba też długo posłużą (częsta wymiana olejów ,niż zaleca producent wymiana rozrządu na czas ) a na pewno o 20% nisze spalanie od 3,0 ,skrzynie nie padają jak w 3.0 i co ważne a mało się mówi 3,0 wymiana świec żarowych to praktycznie żadna się nie wykręca i to samo jest z wtryskami że prawie żaden nie wychodzi , a wymiana łańcuszka rozrządu to naprawdę 3,0 kosztowna sprawa . Jak samochodzik ma służyć jako kamper to na pewno na wyścigi tym nie będziesz jeździł, ale co kupić musisz zdecydować sam .
Zabudowa skrobie cię i to nie mało , wiem bo jestem w trakcie takiego projektu i to też weź pod uwagę dysponując budżetem na zakup bazy pod zabudowę
Pozdrawiam
Nysander
Spróbuj zapytać na YouTube na kanale podruzovanie bo facet ma właśnie taki silnik, tu prezentacja https://youtu.be/hzXXNxJ2WZI
Gdzieś kiedyś czytałem, że to w miarę niezawodne silniki, nie wiem czy czasem nie były produkcji Iveco.
Chodzi mi o 3.0
Zarówno silnik 2,3 jak i 2,8 czyli późniejsze 3,0 są zawsze produkcji IVECO.
Są to dwie różne jednostki ale obie bardzo dobre. Mniejsze koszty w utrzymaniu i eksploatacji według mnie to jednostka 2,3 - starsza tylko 120 KM /innych wówczas nie było/ lub nowsze z mocą 130-140 KM /te mocniejsze otrzymują zwykle turbinę ze zmienną geometrią - co może być kosztowniejsze.../
Jednostka 2,3 120 KM do prędkości ok. 115 km/h generuje spalanie w okolicach 8-9 litrów na 100 km. zależne od kierunku wiatru...
Jednostką 3,0 zwykle kierowcy pędzą szybciej, bo fajnie się rozpędza, co pokutuje spalaniem o ok 2,0-3,0 litra w górę niezależnie od kierunku wiatru.
Prędkości powyżej 125 km/h mają to do siebie, że ile na liczniku tyle spala 130km/h - 13,0 litra na 100, 150km/h - 15,0 litra na 100...
Mocniejsza jednostka przy takich prędkościach będzie o 2,0 litra oszczędniejsza od tej słabszej ale czy do do takich prędkości ma służyć kamper - o to jest pytanie...?
Sobie bym zdecydowanie wybierał wersję 2,3 - 120 KM bez PDF`a