To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Kupiłem i pytam -
Kupiłem i pytam
Czołem Pany i Panweki,
właśnie nabyłem drogą kupna Fiata Cromę 2.2 benzyna i mam kilka pytań:
1. czy można w ogóle dorobić pełnowartościowy drugi kluczyk (bo mam tylko 1)? Jeśli tak, to ile to kosztuje i czy tylko ASO czy niekoniecznie.
2. mam opony letnie alusy 17", ale mam dobre opony zimowe 15" z innego auta, czy w ogóle są felgi stalowe 15 do tego auta?
3. Jaki olej trzeba lać do tego auta i z jakim interwałem? W instrukcji jest tylko że Selenia i że 5l. 5W40 może być? Interwał 30000km to nieporozumienie, ale w praktyce lepiej będzie co 10000km, czy wystarczy 15000km?
4. Jak często wymieniać olej w manualnej skrzyni 5? Ile w ogóle tam wchodzi oleju i który lać?
5. Łańcuch rozrządu - jak sprawdzić nieinwazyjnie czy jest już do wymiany?
-
Witam
Kupiłeś auto z silnikiem Opla więc najwięcej informacji znajdziesz na forach Opla. W Cromach występuje on stosunkowo rzadko.
Co do kluczyka to sprawa nie jest prosta - ASO ponad 1000 zł a poza ASO w Polsce nikt tego do końca nie ogarnia. Możesz dorobić kluczyk, którym uruchomisz auto ale nie zadziała pilot w nim zabudowany... Koszt zazwyczaj około 400 zł
-
1. Nie wiem, ale przetrę zaraz ścieżkę, więc będę wiedzieć więcej.
2. Jeśli masz już jakieś felgi do tych opon, to sprawdź czy wg wejdą na zaciski hamulcowe. W standardzie były 16".
3. Lej taki jak zalecają w instrukcji, albo co interwał, albo przynajmniej raz w roku.
4. Raz na 50 tys. wymieniam, no chyba, że coś wychodzi do zrobienia przy skrzyni, to wtedy też olej się wymienia. Jeśli wymieniasz sam, znajdziesz w instrukcji, jeśli nie, to warsztat będzie wiedzieć co zalać.
5. Nieinwazyjnie się nie da, musisz zdjąć osłonę.