To jest widok strony w wersji do druku
-
Migający check engine.
Jadąc w trasie, po przejechaniu około 400 km, po kilkunastominutowym postoju, kontynuując jazdę, przy dynamicznym przyspieszaniu, na sekundę, może dwie, przydusiło silnik i kilkukrotnie zamigał check engine. Dalsze 300 km samochód przejechał bez problemu. Mam się tym martwić, czy jeździć dalej i się nie przejmować tą chwilową niedyspozycją silnika?
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Jadąc w trasie, po przejechaniu około 400 km, po kilkunastominutowym postoju, kontynuując jazdę, przy dynamicznym przyspieszaniu, na sekundę, może dwie, przydusiło silnik i kilkukrotnie zamigał check engine. Dalsze 300 km samochód przejechał bez problemu. Mam się tym martwić, czy jeździć dalej i się nie przejmować tą chwilową niedyspozycją silnika?
Jeździć i obserwować, pewnie zapłon wypadł. Najlepiej po prostu sprawdzić błedy, ile jest na świecah przejechane?
-
N świecach przejechane kilka tyś km.
-
Na bank wypadły zapłonu na dwóch cylindrach. Błędy do skasowania i jedziemy dalej.
-
I na taką odpowiedź czekałem :cool:
-
Świece irydowe i wymiana co 30 tyś km ?
-
Wymieniłem po 3 latach i przebiegu 25 tyś km na irydowe NGK.
-
Nie powinno być to związane ze świecami wtedy . Zapłon sam z siebie nie ma prawa wypadać - może od spalania stukowego ,ale to kwestia paliwa lub mieszanki ,lecz to szerszy temat (przepływka, lambda itp do weryfikacji= składowe dla danych zasilania )
-
Miałem dokładnie taką samą sytuację jak autor posta. A że mam zawsze przy sobie skaner OBD to sprawdziłem błędy i miałem P0304 czyli bład zapłonu na 4 cylindrze. Podejrzewam świece bo mam nie oryginalne NGK lub cewkę zapłonową bo podobno pierwsza pada na 4 cylindrze najczęściej lub na 1
-
Witam wszystkich. Zapaliła m8i się w tej chwili kontrolka check,układ antypoślizgowy i brak powietrza w kole.jednoczesnie.wszystko na stałe.komunikat że czujnik powietrza w kołach niedostępny.silnik pracuje normalnie
-
Wyj.. la sie centralka ABS. Może czujnik, może wiązka. Podpiąć program trzeba.
-
Wczoraj po paru uruchomieniach silnika zgadly ikonki "poslizgu" i braku powietrza.pali się na stałe check. Auto według mnie pracuje Ok.trzeba go dzis podłączyć pod komputer.
-
Juz zniknął check podczas jazdy.bez ingerencji z zewnątrz.cos mu odbiło chwilowo.
-
Check znika po jakimś czasie, jeśli nie jest poważna usterka. Mnie np teraz znika, bo przełącznik od światła stop nie działa tak samo na dwóch ścieżkach, tzn w pewnym momencie, przy określonym skoku hamulca jest sytuacja, że jedna ścieżka podaje że hamulec jest wciśnięty, a druga że zwolniony (sprawdzone w MES). Wyskakuje na desce awaria abs i hill holder. Po ponownym uruchomieniu silnika błąd znika, aż znów nie zdarzy mi się doprowadzić do takiej sytuacji.
Cytat:
Napisał
Tomasz1976
cos mu odbiło chwilowo.
Błąd jest zapisany i warto go odczytać w celu usunięcia usterki. Ja przełącznik już zamówiłem.
-
Witajcie. Dziś rano również u mnie pojawił się check (po chwili od rozruchu, nie od razu). Zdążyłem przetrzeć szyby ze skroplonej wody (temperatura około zera). Praca silnika nie wydawała się zaburzona (1.4 95, nie mam gazu, przebieg ok 30kkm). Pojeździłem trochę (kilka ponownych odpaleń i check zgasł). Czy błąd standardowo się zapisuje? Jechać z tym do serwisu, żeby sprawdzili co i jak? Co sugerujecie? Jakiś czas temu również miałem podobny epizod :(