Wymiana oleju automat 1.6 e torq
Mam pytanko ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy ktoś z was wymieniał olej w automacie w 1.6 e-torq? Wiem że producent nie przewiduje ale jakoś tak zostałem wychowany że olej w skrzyniach automatycznych hydraulicznych się wymienian co ok. 50kkm. I tutaj pytanie czy ktoś już to robił?
8 załącznik(i)
Jak wymienić statycznie olej w Fiat tipo 1.6 e-torq
Jak wymienić statycznie olej ? Opowiem jak zrobiłem to ja
pkt 1. Na samym początku trzeba sprawdzić czy śruba do wlewu oleju jest do odkręcenia , cholerstwo jest pod akumulatorem
Załącznik 42373
Załącznik 42374Załącznik 42373
Dobrałem się do niej tak - wywaliłem akumulator plastikową tackę pod nim , stalową tackę która jest pod plastikową :) potem zrobiłem otwór fi 45 w podstawie pod akumulator Załącznik 42375
to było najtrudniejsze zadanie ( odkręcenie tej śruby )uporałem się z nim szybciutko
pkt 2. Zakup oleju Załącznik 42376
pkt 3 . rozgrzewamy skrzynię biegów ( dałem jaj pół godziny )
pkt 4.gasimy silnik , odkręcamy śrubę wlewu oleju schodzimy pod auto odkręcamy śrubę spustową na klucz torx wypłynie z pół litra oleju
Załącznik 42377
Załącznik 42378
pkt 5. odkręcamy śrubę na imbus 17 jest to śruba w której jest śruba poziomu oleju ( ta którą odkręciłem wcześniej ) trochę zawile piszę no ale gdy spojrzycie pod skrzynie zrozumiecie . wyleci około 3 litrów oleju
Załącznik 42379
pkt 6. Gdy cały olej wyleci wkręcamy śrubę kluczem imbusowym 17
Załącznik 42380
pkt 7. Teraz druga osoba zaczyna od góry wlewać olej aż zacznie na dole wyciekać
pkt 8. wkręcamy teraz śrubkę torx i dolewamy pół lita oleju
pkt 9. zakręcamy korek ( śrubę ) dolewowy no i tyle
po wszystkim przejechałem 50 km i jeszcze raz wymieniłem olej i znowu 50 km i ostatnia wymiana (na jedną wymianę szło mniej niż 4litry oleju )
Skrzynia pracuje po operacji z odczuwalną poprawą