Panowie jaki olej zastosować do fiata z silnikiem 1.6 e-torq 110km? W instrukcji obsługi pisze żeby stosować SELNIA DIGITEK P.E. (0W-30). Przy pierwszej wymianie mam wpisane w książce, że wymieniono na 5W-30. Co proponujecie?
To jest widok strony w wersji do druku
Panowie jaki olej zastosować do fiata z silnikiem 1.6 e-torq 110km? W instrukcji obsługi pisze żeby stosować SELNIA DIGITEK P.E. (0W-30). Przy pierwszej wymianie mam wpisane w książce, że wymieniono na 5W-30. Co proponujecie?
Jeżeli wlali 5W-30, to niech na swój koszt teraz leją 0W30. Zapewne jeszcze gwarancja, jeżeli się coś wysypie, to FIAT powie "Zły olej, płać".
Co do stosowania oleju, to stosować z normami i aprobatą blabla, która jest wpisana w instrukcji i będzie dobrze.
5W30 krzywdy nie zrobi, ale jak mówi przedmówca - gdyby coś, to zaczną się schody ,a to nierówna walka ,bo winny zawsze jest klient :(
Ponieważ kończy się gwarancja, do fiata nie jadę- chcą 1500zł za przegląd. Jestem umówiony w serwisie Bosch- 800zł- wymiana świec, filtra powietrza, oleju z filtrem oleju
i ogólny przegląd wszystkich elementów, jakie przewiduje fabryka.
Świece są drogie do tego silnika jak na benzyniaka- 70zł sztuka. Za usługę 140 zł- to rozumiem. Kawę może też się wypije. Oczywiście (odpukać) , gdyby przyszło coś do czego to przegrywam z Fiatem. Żeby nie leasing to może w ogóle bym nie robił wpisów w książkę serwisową.
Ten test ze zbiorniczka to sobie można w tyłek wsadzić. On nigdy w przewodzie hamulcowym/sprzęgła nie był. Jest obligatoryjna wymiana co dwa lata i tyle w temacie, a nie dorabianie teorii.
Co więcej miałem do czynienia z jednym z takich testerów - kto podgrzewa płyn chłodniczy do sprawdzenia? :cool: Już to widzę, jak warsztaty kupują sprzęt, który sam to robi haha Jeszcze żeby ten płyn jak złoto kosztował...
W ASO, które miałem okazję odwiedzać, nigdy nie badano płynu, była tylko wymiana - i tak być powinno. Potem jeżdżą szroty, w których pękają przewody hamulcowe z powodu korozji wewnętrznej.
Cóż, inny jestem, nie lubię papudractwa i januszowania.
ktoś ją dorabia ? Pytam ,bo ...daj odbój na chwilę , uspokój zmysły ,może browarek ? Podano jak to robi ASO aby nie robić ,więc kolega aby spodziewał się , że może się spotkać z tym w Boschu . Jest dużym chłopcem i wie, że ma postępować wedle tabeli . Jak nie będzie to zerwij kajdany i wtedy skocz mu do gardła :)