ABS, ESP i HILL HOLDER nie do dyspozycji - błąd czujnika prędkości koła
Dzień dobry,
Po przeszukaniu forum niestety nie znalazłem zbliżonego przypadku i wskazówki do rozwiązania problemu , więc proszę o wszelkie informacje, które pomogłyby mi uporać się z usterką.
Podczas przejazdu po dosyć dziurawej drodze pojawił mi się komunikat ABS, ESP i HILL HOLDER nie do dyspozycji. Po podpięciu komputera okazało się, że prędkość obrotowa przedniego prawego koła wskazuje na 511 km/h, więc sprawa wydawała się prosta i podjąłem decyzję o wymianie czujnika. Zakupiłem, wymieniłem, ale niestety problem nie ustał. Przełożyłem czujnik na drugie koło upewniając się, że działa on prawidłowo i o dziwo jest w porządku. Przy drugim kole zauważyłem, że odłączenie powoduje pojawienie się tej dziwnej wartości 511 km/h i po podłączeniu czujnika wartość zmienia się na 0. Z mojego logicznego punktu widzenia wskazywało to na problem z wtyczką czujnika. Przeczyściłem, popróbowałem i bez zmian. Zdjąłem też kostkę od pompy ABS i również bez poprawy. Przejrzałem kable na odcinku, na którym było to możliwe i bez żadnych widocznych uszkodzeń. Niestety na tym moje pomysły dotyczące usunięcia usterki się wyczerpały.
Czy ktoś z Was ma pomysł co mogło się wydarzyć?
Ok trzy miesiące przed usterką wymieniałem u mechanika łącznik i klocki, czy przy wymianie mogli jakoś wpłynąć na pracę tego czujnika?
Czy na łożysku/piaście znajduje się jakiś pierścień, który może powodować, że czujnik nie działa właściwie?
W jaki sposób mógłbym sprawdzić czy kable są uszkodzone i czy te z czujników "idą" prosto do pompy ABS?
Czy możliwe, że styki przy pompie zaśniedziały i należałoby je przeczyścić i "potraktować" kontaktem?
Dzięki wielkie za wszelką pomoc!
Pozdrawiam