Wie ktoś jakie powinno być ciśnienie sprężania w silniku 1.4 95KM ? Mnie wyszło równo 11 na wszystkich cylindrach. Przebieg ponad 90k km, w tym 80 na LPG.
To jest widok strony w wersji do druku
Wie ktoś jakie powinno być ciśnienie sprężania w silniku 1.4 95KM ? Mnie wyszło równo 11 na wszystkich cylindrach. Przebieg ponad 90k km, w tym 80 na LPG.
W jednym temacie steyr napisał:
~14Bar dopuszczalna różnica pomiędzy cylindrami do 10% ciśnienia nominalnego czyli 1,4Bar
No gdzieś te 14 tu na forum mi mignęło przed oczami. To co, te 3 już by mi gdzieś uciekło ?
No najlepiej pewnie jakby było ok 14 bar a czy taki wynik to już temat do zaglądania do silnika to może ktoś doświadczony sie wypowieCytat:
Jeśli po przeprowadzeniu analizy silnika i określeniu wartości ciśnienia na poszczególnych cylindrach okaże się, że wyniki odbiegają od danych producenta o 15-20 % to oznacza to, że jednostka wykazuje wyraźnie zużycie.
Pytanie kto robił i jakim manometrem? Pomiar na silniku ciepłym czy zimnym?
Mozę na hamownię, zobaczysz ile koni "ucieklo" , przez "nieszczelne cylindry...
Moje mito po 150 tys miało 12.5-13, mierzone na ciepłym
Może być mniej niż te 14, ważne aby nie było rozbieżności między cylindrami.
Ja pomiar bym powtórzył u innego mechanika dla pewności.
Jeśli o nim pisze to w kontekście fiata ogólnie (wbrew pozorom tipo i mito maja ze soba wiele wspólnego ;-). Tam jest ten sam silnik (no prawie ten sam bo z wariatorem fazy) i dlatego o nim wspominam.
tez jeździł na gazie, też miał falowanie obrotów i miganie checka po zimnej wilgotnej nocy, tez brał troche oleju (choc w którymś momencie cięzko było to stwiedzić bo puściła uszczelka pod pokrywa zaworów i coś tam kapało)
Gdyby te 11 wyszło u innego to coś mam z tym robić? Sprawdzałem kompresję bo taki pomysł podrzucił jeden z użytkowników forum, po tym jak wstawiłem zdjęcie świec. 3 miały jasny siwy nalot, a jedna ciemny/czarny. On też miał takie świece s potem za parę tys km robił remont głowicy.
Najpierw zmierz, zmartwienia będą potem albo i nieâŚ