Problem z instalacją Lpg tartarini i chceck engine TIPO
Cześć :)
Od listopada 2019 r jestem posiadaczką samochodu FIAT TIPO Langue 1.4 16v T-Jet LPG 120KM, przebieg ok 9000 km z instalacją LPG Tartarini. Cały 2020 rok samochód jeżdził bez problemu. W tym roku 2 razy byłam już w ASO... 30 kwietnia 2021 r po pokonaniu trasy Kraków-Katowice przy parkowaniu wyświetliła się kontrolka check engine i została zablokowana funkcja start-stop. Po wyłączeniu silnika i odczekaniu ok 1h kontrolka nadal się paliła. W ASO powiedzieli, że to normalne przy LPG i że za 2 dni sama zniknie, mam sie nie przejmować i jeżdzić normalnie. Tak się stało jednak po tygodniu kontrolka pojawiła sie ponownie kiedy stałam w korku. Samochód zaczął nierówno pracować, zjechałam od razu do ASO. Pan powiedział zeby jeżdzić teraz na benzynie bo to od gazu i że pewnie znowu zniknie za dzień. Umówiłam się jednak do serwisu. Kontrolka zniknęła tego samego dnia i do wizyty w ASO śmigał jak należy. Dzisiaj miałam wizytę i tak: elektryk wykasował wszystkie błędy (ponoć trochę ich nałapał) a mechanik wykonał regulację zaworów po czym pojechał na jazdę testową. W czasie jazdy testowej samochód znowu pokazał chceck engine i mechanik po powrocie wymienił cewkę zapłonową przy 4 cylindrze i aktualizował oprogramowanie. Tyle co wyjechałam z ASO i po przejechaniu z 5 km kontrolka zaczeła migać - 3 razy ale nie zaświeciła sie na stałe... Do końca listopada samochod jest na gwarancji ale mam juz dość tej kontrolki. Nie dość ze samochód ma mały przebieg to wydaje mi sie ze w ASO Kraków nie do końca wiedzą o co chodzi... Żałuje, ze dokupiłam instalację skoro to może być problemem. Nie wiem czy mam ponowie dzwonić do ASO, darowac sobie ta kontrolkę i czkeać na przegląd w listopadzie a później jechać do sprawdzonego gazownika który ogarnie sprawę już bez utraty gwarancji... Nie wiem czy przez to, ze jestem kobietą tak mnie zbywają czy samochód jest wadliwy i to nie wina LPG...
Problem z instalacją Lpg tartarini i chceck engine TIPO
9kkm w 1.5 roku. Po co lpg zakładałaś? Po gwarancji nikt ci tartarini nie ogarnie poza AGŚ. Sam chyba jak tylko gwara się skończy wywalę tą centralkę i zastąpię czymś bardziej popularnym chociaż póki co nie mam na co narzekać.