Monitorowanie wypalania DPF podczas jazdy
Witam wszystkich. Tak, wiem temat był już poruszany niemniej jednak chciałem się podzielić moimi dokonaniami w tym zakresie. Jeżeli to nie ten dział proszę o przeniesienie do innego. Robiłem to w Sedici ale może być również stosowany w innych modelach. Ale do rzeczy. Po przeczytaniu ilus tam postów na temat kontrolki która powinna się załączać w czasie regeneracji DPF. Doszedłem do wniosku że zamiast szukać które urządzenie jest włączone podczas regeneracji lepiej zamontować dodatkowy czujnik temperatury. I właśnie tak zrobiłem. Zmontowałem czujnik wraz z termometrem i teraz mam podgląd temperatury DPF na bieżąco. W termometrze można ustawić wartość temperatury przy której będzie piszczał. Jak zaczyna piszczeć to znak że DPF się regeneruje i trzeba jeszcze pojeździć. Ale żeby ten termometr zamontować potrzebny jest kanał, spawarka i trochę czasu. Drugim prostszym rozwiązaniem jest nabycie interfejsu OBD2 z bt i zainstalowanie DPF monitora. Program pokazuje dokładnie te same wartości DPF co FES czy MES. Koszty obu wersji są mniej więcej w tej samej cenie