To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Piszczące Tipo -
Piszczące Tipo
Część,
ostatnio w moim TIPO HB 2017 coś piszczy podczas jazdy. Klocki i tarczy były wymieniane około 4000 km temu u mojego mechanika i od tego czasu (praca zdalna) codziennie robię tylko małe odległości.
Ostatnio znów zacząłem normalnie pracować i po przejechaniu około 20 km coś zaczyna ciągle piszczeć/skrzypieć. Dziwne dla mnie jest to, że to ciągłe piszczenie ustaje podczas hamowania lub skręcie kierownicą w prawo.
Czy macie może jakiś pomysł, co może być przyczyną i czy jestem w stanie to sam naprawić lub czeka mnie wizyta w serwisie?
Nagrałem krótkie audio i spróbuje ten plik załączyć.
https://drive.google.com/file/d/1tnn...ew?usp=sharing
Pozdrawiam :)
-
Moim zdaniem blaszki lub same klocki ale obstawiam właśnie te blaszki. Możesz rozebrać i złożyć jeszcze raz sam i w dodatku ocenisz swojego mechanika
-
Możliwe, że jedna blaszka nie trzyma i ociera o tarczę ew. ociera sam klocek.
Miałem podobnie, z tym, że zamiast piszczenia to waliło na studzienkach.
-
Nic tylko odkręcić i zobaczyć co się dzieje. Możliwe jest to, że klocek dobrze nie odbija. Aby to sprawdzić, wystarczy kilka razy nacisnąć na hamulec i powinno ustąpić.
-
Że tak powiem było i to kilka razy na forum. U mnie pomogło zmiana klocków i podklejenie wkładek antypiskowych, bo czyszczenie pomagało na kilkaset km.
-
Dzięki za informację, pojechałem do mechanika i faktycznie coś było z tymi blaszkami. 15 minut roboty i już przestał się od wczoraj ten pisk pojawiać 👍