Tipo 1.4 T-jet problemy z odpalaniem na benzynie
Dobry,
Pacjent Tipo 1.4 T-Jet kupiony w 2019 roku. Założona instalacja LPG Tartarini przez AutoGaz Śląsk. W chwili obecnej 21tyś przebiegu.
Gwarancja skończyła się miesiąc temu.
Samochód ma problem z rozruchem na zimnym silniku.
Objawy: nierówno pracujący silnik, czasami nie pali na wszystkie cylindry. Ostatnio bardzo szybko migający check plus awaria systemu start and stop.
Auto jeździło do AGŚ bo podobno lpg rozwalało mapę z benzyny tak mądre głowy w Ganinexie stwierdziły. Były regulacje, była wymiana listwy wtryskowej znowu kalibracje. Poprawiło się na tydzień i dalej to samo.
Jakoś średnio wierzę że to wina lpg i teraz pytanie jak dalej szukać i gdzie szukać.
Mam kostkę do obd, coś tam mechanicznie ogarniam.
Jeśli wypadają zapłony to może cewka ale jak na złość nie ma w pamięci żadnego błędu więc nie wiem który cylinder żeby podmienić. Zajrzę w weekend do świec żeby zobaczyć czy tam coś nie tak.
Z komputera wiem że bardzo duża korekta w plusie jest na benzynie do 14.5 nawet dochodzi.
Auto jeździ na paliwie z BP ale tu nie szukam problemu bo 2 diesle i 3 benzyniaki z firmy też na tym paliwie jeźdżą i jest wszystko ok.
Do ganinexu nawet nie jadę bo tam ręce opadają. Starczy że kiedyś nas wydymali na wymianie dobrych świec po 5tyś km za jedyne 750 złotych.
Jakieś rady?