To jest widok strony w wersji do druku
-
Pierwszy Fiat w życiu
Witam
Przymierzam sie do zakupu Fiata Punto Evo
Nigdy nie miałem fiata wiec jestem w tym temacie zielony
Chce kupić wersje benzynową i założyć do niej gaz
Który silnik jest najbadziej godny polecenia(moc nie ma wiekszego znaczenia) i który najlepiej bedzie tolerował gaz
Natrafiam na wersje 1.2 i 1.4 8v i 16v widuje w ogłoszeniach 1.4 z mocą ponad 100 koni czyli pewnie t-jet, multair - warte te silniki zainteresowania, z lpg daje rade?
Ponadto widuje wersje z skrzynią 6 biegową czy są z nią jakieś problemy?
Jakie bolączki ma to auto i na co zwracać uwage przy zakupie.
PS. wiem ze juz był podobny temat założony, jednak moja jest sprawa jest bardziej rozbudowana.
-
Mam 1.4 8V jest to wersja 77KM i daje radę, gaz niepotrzebny. Przy jeździe tylko miejskiej jest poniżej 7. Jak dla mnie inwestycja w gaz zupełnie nieopłacalna, a po drugie więcej miejsca w bagażniku :)
1.4 16V ma około 90 KM a jego uturbiona wersja 120 KM. Skrzynia 6 przydaje się na trasie. Jestem na etapie poszukiwań dawcy w dobrym stanie. Skrzynia 5 jest zestopniowana na typową jazdę miejską.
Co do bolączek, to połączenia w gumowych przelotkach, zarówno w drzwiach jak i w klapie, to przyczyna praktycznie wszystkich usterek z tym związanych, np ja przy zakupie nie miałem stopu na klapie. Ale to już moje drugie Punto, więc wiedziałem co i jak.
Poza tym ja nie widzę innych problemów, a mam już dwa i przymierzamy się do zakupu trzeciego. No może poza klamkami zewnętrznymi w tylnych drzwiach, ale w nowszych rocznikach uległo to już poprawie.
-
Jeżeli moc jest bez znaczenia bierz 1.2 lub 1.4 8v, największy wybór a silniki bardzo trwałe i do gazu się nadają (mocniejsze też) jedynie trzeba pamiętać o regulacji luzów zaworowych. Co do mocniejszych 1.4, wersja 105km to silnik z modułem MA i bez turbo, jeśli poprzednik lał niewłaściwy olej albo nie wymieniał go często, jest bardzo prawdopodobne, że moduł MA się zepsuje, a kosztuje w okolicach 4-5k, z 1.4 135km ta sama historia tylko jest jeszcze turbo. T-jeta ani 1.4 16v 95km w Punto Evo nie było chyba, że GP też bierzesz pod uwagę, oba udane choć bardziej skomplikowane.
Ogólnie auto godne polecenia, trwałe zawieszenie, dobry dostęp do części, nadwozie/podwozie ocynkowane, nie ma problemów z korozją pomimo nocowania pod chmurką. Jakieś drobne awarie mogą się zdarzyć jak wyciek z wybieraka skrzyni (wersje 8v) czy zużyta poduszka skrzyni biegów, ale to drobiazgi do naprawienia niskim kosztem.
-
Mam już od 7 lat Punto Evo (2011) z silnikiem 1,4 8V 77KM. 110000km przejechałem na LPG. Zawory reguluję co 30000km. Jestem zatem po 3 regulacji i zauważyłem, że ewentualne korekty luzu wynoszą ok. 0,05 mm - mieszczą się w dokładności pomiaru. Głowica zatem zachowuje się stabilnie. Regulacja jest nawet przyjemna. Sam sobie zrobiłem narzędzia do tego celu. Jedynym problemem mogą być płytki. Kupuję je w sklepie przy salonie Fiat w Bielsku-Białej. Silnik jest prosty jak cep. Niestety prostota nie idzie w parze z precyzją działania. Czasem szarpnie, czasem prychnie, jakiś zapłon wypadnie, ale ogólnie jeździć można spokojnie.