AlfaOBD - zmiana konfiguracji
Proponuję aby uzupełniać wątek opcjami możliwymi do włączenia/wyłączenia w TIPO poprzez program AlfaOBD. Funkcji jest sporo, nie wszystkie działają, są zależności między nimi. Macie wiedzę - piszcie.
Pogrzebałem w niniejszym forum. Niestety nic konkretnego nie znalazłem bo bałagan jest przeogromny, szkoda życia na szukanie.
Poniższe wykonywałem w AlfaOBD w wersji 2.2.0.0 wraz z interfejsem VSCAN STN2120 WIFI ELM237 v4.1
To zacznę :lol:
Stop and Start
Body Computer -> Centralka "Body Computer Delphi/Marelli" -> Aktywne diagnostyka -> Wybierz, aby rozpocząć procedurę "Zmiana konfiguracji samochodu" -> Wybierz opcję "Stop&Start" -> Wybierz wartość: Absent/Present (Wyłącza/włącza funkcję Stop-Start)
Niestety nie pamiętam czy wymagane było wykonanie "Procedury osiowania Proxi"
Procedura osiowania Proxi
Body Computer -> Centralka "Body Computer Delphi/Marelli" -> Aktywne diagnostyka -> Wybierz, aby rozpocząć procedurę "Procedura osiowania Proxi" i Start
Tutaj chwilę to potrwa (1 min?), nic nie wciskać, nie panikować (na tablicy rozdzielczej będą "zgłaszały się" wszystkie systemu samochodu), czekać końcowego komunikatu.
Zanim jednak będziemy robić powyższe radzę zrobić poniższe:
Utworzenie kopii zapasowej konfiguracji Proxy
Body Computer -> Centralka "Body Computer Delphi/Marelli" -> Aktywne diagnostyka -> Wybierz, aby rozpocząć procedurę "Narzędzia proxy" -> Wybierz opcję "Utwórz kopię zapasową konfiguracji serwera proxy" i Start.
Program zrobi kopię pod automatycznie nadaną nazwą (Data i godzina) i wyświetli wraz ze ścieżką.
Przywracanie proxy z kopii zapasowej
Body Computer -> Centralka "Body Computer Delphi/Marelli" -> Aktywne diagnostyka -> Wybierz, aby rozpocząć procedurę "Narzędzia proxy" -> Wybierz opcję "Przywróć proxy z kopii zapasowej" i Start.
Program wyświetli do wyboru listę dostępnych kopii zapasowych (i ile wcześniej je robiliśmy). Po przywróceniu robimy Procedurę Osiowania Proxi.