odcina zapłon 500L 0,9 TWIN AIR
Borykam siê z problemem od 2-3 tygodni... olej filtry wymianÄ™ co 10000 km max., wczeÅ›niej nic siÄ™ nie dziaÅ‚o...po wymianÄ™ bieżącej filtra powietrza i Å›wiec /bez filtra oleju i oleju/, dolewka pÅ‚ynu chÅ‚odniczego ok 0,5l, ....zaczÄ…Å‚ gasnąć podczas jazdy.
1. zgasł podczas jazdy
kontrolka check engine, trójkąt i olej
kręcił ale nie odpalał
polecono mi sprawdzić Å›wiece- sprawdziÅ‚am, iskra na Å›wiecach byÅ‚a, sprawdziÅ‚am czy filtra powietrza nie wÅ‚ożyÅ‚am odwrotnie :), olej byÅ‚ minimum -dolaÅ‚am /bez zwiÄ…zku/ odpiÄ™to czujnik poÅ‚ożenia przepustnicy chodziÅ‚ na wolnych obrotach, po podÅ‚Ä…czeniu odpalil‚. JeździÅ‚ niecaÅ‚y tydzieÅ„.
2. sytuacja
blokował się powyżej 2tys obrotów
chodził ale nie szło jechać
później tylko kręcił i koniec,
efekt przepalone/zalane świece, które miały 2 tygodnie , po wymianie świec, skasowaniu błędów chodził też ok. tygodnia.
3. sytuacja
zgasł w trasie
kręcił nie odpalał, czekając na holowanie, sprawdziłam świece /suche/ aku odłączyłam , odpięłam czujnik połączenia przepustnicy po złożeniu odpalił udało się wrócić do domu na własnych kołach
odpalony po 2 dniach bez zapalonych kontrolek dojechałam do diagnosty
4. sytuacja
wrócił od diagnosty - to co podpinałam było na błędach-wyczyścił, nic więcej mu nie wyrzuciło na błędy
i pech wyjechałam od niego przejechałam może kilometr i to samo i to samo zrobiłam co w pkt 3., ale po 6 h, bo zostawiłam tam gdzie stanął i wieczorem miała dopiero siły żeby pojechać po auto.
podejrzani:
wg diagnosty pompa , ale ona się włącza, słychać ją
wg innych źródeł: czujnik wału, moduł multiair, podejrzany był tez czujnik połączenia przepustnicy i przepustnica
nie wymieniał oleju i filtra ale się przeprowadziłam i trudno mi znaleźć kogoś w nowym miejscu więc o tym pamiętam:) mam na nim zrobione ok 12 tys km
dodatkowo planuje wymanê ³añcuszka rozrz±du- bo akurat nadszed³ czas
ma ktoś pomysły
nie znam się może ktoś miał taką sytuację