Cześć taka niespodzianka mnie spotkała prawe światło do jazdy dziennej Led nie działa pozostałe swiatla działają, mijania drogowe. Tylko LED nawalił.... co radzicie? Auto po gwarancji więc naprawa na koszt własny vo myślicie? Co robić?
To jest widok strony w wersji do druku
Cześć taka niespodzianka mnie spotkała prawe światło do jazdy dziennej Led nie działa pozostałe swiatla działają, mijania drogowe. Tylko LED nawalił.... co radzicie? Auto po gwarancji więc naprawa na koszt własny vo myślicie? Co robić?
Sprawdzić wtyczki może coś nie łączy, z ciekawości jaki przebieg?
Wtyczki sprawdzone wszystko ok. Przebieg 40tys
2lata 7miesiecy
Miałem coś takiego latem w czasie upału. Wieczorem, kiedy się ochłodziło, wszystko wróciło do normy. Tak sądzę, że chodziło o temperaturę. Próbowałeś odłączyć na chwilę akumulator?
No to przetwornica
Teoretycznie jest jedna ale sądząc po pinoucie w jednej obudowie są dwie pracujące równolegle.
Tak tak komputer się zresetował ale LED dalej nie dziala
Ale żaden błąd wtedy się nie zaświeci? Bo nic się nie zapala
Musza być 2 jeżeli to jest powodem awarii ponieważ w lewej lampie wszystko działa
Wiem, że to trochę nie na temat i mój post nie pomoże autorowi postu, ale cieszę się że mam zwykłe lampy na żarówki.
Wymieniam żarówkę i problem rozwiązany, a auto 2016 rocznik, przebieg 68tys km i jeszcze żadna żarówka nie spaliła się :)
Pewnie by trzeba zdjąć tą lampę i może się da ją naprawić, a jak nie to niestety wymiana lampy na sprawną.
Przetwornice można wymienić od cholery tego na allegro. Ale lampę trzeba wyciągać co się wiąże ze ściągnięciem zderzaka itp. A jak pasek ledowy to już gorzej bo lampę trzeba rozebrać a klej jest twardy (tzn opalarka nie pomoże). Ale pasek podzielony jest na segmenty więc mało prawdopodobne ze padł cały. I tak jest lepiej niż wielu markach (np koreańcach gdzie przetwornica jest w środku lampy). Tak to jest jak są te świecidełka. IMHO bardzo dobrze wyglądaja ledowe żarówki bi color w miejscu kierunkowskazu bo klosz jaki jest w lampach odbłyśnikowych jest bardzo OK do tego celu(nie widać żarówki itp). I spokojnie producenci mogliby tak robić tzn wymienne źródła ale komu by się to opłacało :-).
Często widuje Hyundai/Kia z nie działającym paskiem ledowym w reflektorze dziennym. Miałem obawy szukając Tipo o te światła, ale takie mi się podobają i cóż zepsuje się to będę jeździł na mijania:tongue Jest to usterka która nie wyłącza pojazdu z ruchu. Wychodząc z takiego założenia mogłem kupić wersję ABC.
Pad przetwornicy w kiach jest powszechny tak że nawet jest tutorial jak za pomocą kilku nawierceń przez obudowę, wybebeszyć ja na zewnatrz.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Wyłącza bo nie masz pozycyjnego/postojowego, oczywiście w sensie prawnym :-). Generalnie lampy robią się ozdobami z coraz bardziej skomplikowana budową (wklejałem gdzies tutaj jak wygląda reflektor z tipo rozebrany przeze mnie). Ostatnio gosc koło mnie odpalał ds5 i tam lampy tzn ich elementy kręciły się jak gówno w przeręblu z lewa na prawo nawet nie wiem jaki to miało cel ale chyba głównie estetyczny tzn bajer. no chyba że doświetlanie.
https://www.youtube.com/watch?v=9tWAHvpaReI. Przykład skomplikowania prostej rzeczy jedynie dla efektu no ale to jest tego typu auto.
W takiej lampie ma się co spi..lić a nowa to koszt pewnie fiata pandy.
Hej. Wlasnie mi padły swiatla Led w Tipo. Jak poradziłeś sobie ze swoim problem? Dzieki za informację
Czy możecie podpowiedzieć w którym miejscu znajduje się przetwornica LED?
W moim tipo przestał świecić cały pasek w przedniej prawej lampie.
Dziękuje.