To jest widok strony w wersji do druku
-
Doblo 2 1.6 Multijet
Witam,
Mam problem z odpalaniem mojego Doblo 2 1.6 MJ (2011 rok). Przebieg to 158 tys. km. Fabrycznie bez DPF.
Gdy silnik jest ciepły, ale niedogrzany to ma problemy z odpaleniem - tzn. musi kręcić kilka razy zanim odpali.
Zimny odpala bez problemów. Rozgrzany również odpala bez problemów.
Po podłączeniu kompa brak błędów.
Może miał ktoś podobny problem?
-
Podobne problemy mieliśmy z Maluszkiem. Poszedł na sprzedaż, bo nie opłacało się naprawiać.
-
Cytat:
Napisał
malutki1989
Podobne problemy mieliśmy z Maluszkiem. Poszedł na sprzedaż, bo nie opłacało się naprawiać.
Co mnie interesuje Twój Maluszek?
-
Myślałem, że każda wskazówka dla Ciebie się liczy, no ale trudno. Dalej radź sobie sam ze swoim problemem...
-
Cytat:
Napisał
malutki1989
Myślałem, że każda wskazówka dla Ciebie się liczy, no ale trudno. Dalej radź sobie sam ze swoim problemem...
Wskaż proszę w którym miejscu była jakaś wskazówka.
Sugestia żeby sprzedać?
-
Głowica do remontu. W najgorszym wypadku. Korekty wtrysków sprawdź, może któryś leje, świece też bym sprawdził.
-
Dlaczego głowica do remontu?
Wtryski były sprawdzane i niby są ok (mam jakiś wydruk, więc sprawdzę co dokładnie sprawdzali). Ale z relacji poprzedniego właściciela były kiedyś regenerowane, więc wszystko możliwe.
Świece są nowe, więc one odpadają. Przy mrozach odpalał bez problemów i na starych i teraz na nowych.
-
Zawory mogą przepuszczać i nie trzyma odpowiedniej kompresji w zależności od temperatury.
W maluszku była zależność, że na zimnym odpalał zawsze, na ciepłym raz tak, raz nie, a na gorącym już wg.
Jaki olej lejesz? Jakie paliwo?
-
U mnie kręci nieco dłużej tylko gdy jest ciepły (ale nie nagrzany), np. po przejechaniu 2 km, gdy wskazówka temperatury jeszcze się nie podniosła. Zimny czy nagrzany odpala zawsze bez problemów.
Oleju używam Motul 8100 X-Clean EFE 5W30 C2/C3. Wymiany co mniej niż 10 tyś. km. Paliwo zwykły diesel z Orlenu lub Circle K.
Jak dla mnie coś jest nie tak z dawkami startowymi/układem paliwowym - wiosną chyba poszukam jakiegoś lepszego warsztatu od diesli, bo u mnie w regionie z dobrymi mechanikami to bieda.
-
Spróbuj odpalić z odpiętym czujnikiem temperatury płynu chłodzącego.
Jeśli masz dostęp do diagnostyki komputerowej posprawdzaj dane z tego czujnika, masy i temperaturę powietrza na przepływomierzu, stan otwarcia EGR.
-
Odpięcie czujnika spowoduje, że komputer wywali błąd i będzie widział, że zawsze jest zimny, więc to bez sensu.
Poszukam jakiegoś warsztatu i niech szukają przyczyny. Ewentualnie kupię jakiś skaner OBD i podejrzę czy on coś ciekawego pokazuje :)