Croma 2009 1.9 mjtd - tręsie kierą
Witam. Mam taki problem jak w temacie. W przedziale między 120-140km/h trzęsie kierownicą, jak by koła były nie wyważone. Opony nowe, pojechałem z reklamacją że trzęsie, stwierdzili że felgi krzywe, prostować mówię, prostują, płacę, poprawa znikoma. Jeżdżę, na razie na miejscu więc nie przeszkadza, na ale idzie zima, trzeba pomyśleć o nowych kołach zimowych, jadę do tego samego wulkanizatora czy nie ma czego, no ma jakieś felgi stalowe, jakieś integralne czy jakieś tam, ale są jak nowe, a może nowe, nie pamiętam. Ok, to jeszcze oponki, może bieżniki od sprawdzonego producenta ( wcześniej miałem i były super) Zakładamy komplet i.... trzęsie kierą tak samo, najbardziej przy 130,. Jest to o tyle wkurwiające, że to prędkość której używam najczęściej na trasie. No i teraz się już zacząłem zastanawiać czy to na pewno wina kół ? Wiem że mam do wymiany drążki stabilizatora i mam luz na przekładni, ale jakoś przy jeździe tego nie czuję. Czy te usterki (drążków i przekładni) mogą mieć wpływ na to trzęsienie, czy to ewidentnie coś z oponami, felgami ? Wiem, że muszę usunąć te usterki, zwłaszcza drążków i wtedy się dowiem, ale na razie mam tylko jedno auto i muszę go mieć. Czy może jest jeszcze jakaś inna przyczyna / Czytałem coś o trzęsieniu od przegubów, ale u mnie trzęsie tylko kierownicą. Ufff, alem się rozpisał. Pozdrawiam.