To jest widok strony w wersji do druku
-
Czujniki Parkowania
Witam serdecznie kolegów, mam problem z czujnikami parkowania a mianowicie w ogóle nie działają lecz komunikat o ich awarii czy tez niesprawności nie występuje i tak się zastanawiam co może być przyczyną jeżeli komputer pokładowy nie widzi problemu, może głośniczek? Przy przyciskaniu klawiszy od ustawiania świateł czy od menu słychać pikanie lecz nie wiem czy czujniki parkowania wykorzystują ten sam głośniczek. Jeszcze dla pewności może jest jakaś kombinacja przyciskiem "P" lecz przy włączeniu biegu wstecznego(oczywiście pod ścianą) przyciskałem go, przytrzymywałem i nic cisza. Jeżeli ktoś się z tym spotkał proszę o pomoc :)
-
Czujniki mogły być dołożone i dlatego nie masz komunikatu. Przycisk P jest od świateł postojowych - funkcja świateł parkowania.
Najczęstsze przyczyny awarii czujników parkowania to uszkodzony kabel zasilający, centralka, czujnik albo buzzer (głośniczek). Czujniki raczej bym wykluczył.
-
No to dałem czadu z tym "P" :):):)
A może jakieś sugestie gdzie tego wszystkiego szukać, pod kierownicą czy gdzieś indziej może to być upchane..?
Dodam że czujniki są fabryczne.