To jest widok strony w wersji do druku
-
Siena 16v nie odpala
Witam, mam problem z uruchomieniem mojej Sieny 16v. Dokładnie wygląda to tak, że za pierwszym przekręceniem kluczyka zagaduje tak na pół gwizdka po czym zadławi się i gaśnie. Każde następne kręcenie rozrusznika powoduje, że jedynie, że się zalewa benzyną i ani na chwilę nie zagaduje. Działo się tak wczoraj i dzisiaj. Paliwo dochodzi oczywiście do silnika, iskra jest na wszystkich cylindrach. Rozrząd jest nieprzestawiony. Problemu z Fiat Code raczej też nie ma - nie zapala się kontrolka. Osobiście podejrzewam czujnik położenia wału korbowego, bo zauważyłem, że przy następnych próbach odpalenia silnika obrotomierz się wgl. nie porusza (tylko czy dobrze myślę?). Wyjąłem go już nawet i testowałem multimetrem i wydaje się, że działa, bo reaguje, ale może podaje zły sygnał? Czujnik kosztuje nie dużo w razie czego, ale wolę się zapytać czy przyczyna nie leży jeszcze w innym miejscu zanim zacznę kupować pół nowego samochodu... :smile: Wiem, że jest też czujnik wałka rozrządu, ale jest on gdzieś zakopany pod obudową bodajże... Liczę na pomoc i pozdrawiam
-
Cześć,
Sprawdź akumulator, ja identyczny obiaw miałem w cromie ;)
-
Sprawdziłem, ale jest on jest raczej ok. Rozrusznik kręci z normalną prędkością, akumulator ma 1,5 roku, nie rozładowuje się teraz na klemach było 12,46 V mimo, że już kręciłem rozrusznikiem trochę. Uprzedzając przyszłe pytania napiszę, że klemy są przeczyszczone i pewnie skręcone. Oglądałem też różne przewody i nie znalazłem żeby któryś miał przebitą izolację itp. :D
-
Kontrolka Fiat Code ma się zapalić i po chwili zgasnąć , jeśli się nie zapala to coś tym układem nie tak .
-
Witam ponownie. Chciałem napisać, że z pomocą książki serwisowej Pana Zembowicza udało mi się rozwiązać problem. Żaden z podzespołów nie był uszkodzony jedynie zostały wymienione świece, bo stare już były parokrotnie zalane. Okazało się, że przyczyną zalewania, a także nierównej pracy silnika była poluzowana śruba mocująca silniczek krokowy. Śruby te dociągają silniczek do wnęki, w której jest montowany i powinny mieć na gwincie klej, który zapobiegnie ich wykręceniu. W moim przypadku tego nie było, przez co się poluzowały, a silniczek siedział nierówno wraz z zaworem grzybkowym, który reguluje dopływ powietrza, co oczywiście wpływało na rodzaj mieszanki (była zbyt bogata), a że w zimie sterownik dobiera ją bogatszą niż latem to łatwo było go zalać. W cieplejsze dni się nie zalewał, ale wciąż kultura pracy silnika pozostawiała wiele do życzenia. Bo dokręceniu śrub silnik zaczął nagle równo pracować. Także jeśli ktoś ma problem nierównej pracy w silniku 16v, polecam upewnić się czy ten silniczek prawidłowo przylega do kolektora.
Cytat:
Napisał
Body
Kontrolka Fiat Code ma się zapalić i po chwili zgasnąć , jeśli się nie zapala to coś tym układem nie tak .
Kontrolka gaśnie i gasła jak powinna. Miałem na myśli, że po prostu się ciągle nie świeci. Pozdrawiam