Fiat Croma 1.9 JTD 150KM 2007r - Masa błędów - problem z rozruchem
Witajcie, otóż mam problem z moją Cromą. Silnik 1,9 JTD 150KM 2007 rok. Ogólnie auto "od tak" załączyło kontrolkę kłódki i po zgaszeniu silnika nie było nawet mowy aby udało się auto uruchomić. Mechanik jakoś wydrutował jakiś mostek, dzięki któremu auto można uruchomić ale z dodatkowym checkiem, którego wcześniej nie było. Samochód udał się do elektryka, który spisał wszystkie kody błędów które się zapisały i które są na stałe z samochodem.
Błędy które są na stałe z samochodem to:
B1906 POLLUTION SENSOR
P0685 ECM/PCM POWER RELAY CONTROL CIRCUIT: CIRCUIT/OPEN
Błędy które były zapisane ale rzekomo zostały usunięte to:
B1003 TEG PRESENCE CONGRUENT WITH IMMO
B1016 NO STEERING UNLOCK AUTHORISATION FROM BODY
U1602 CAN LINE ERROR
B1005 BATTERY VOLTAGE
P0704 CLUTCH SWITCH INPUT CIRCUIT MALFUNCTION
B1005 TEG TRANSPONDER
Problem jest również z wiecznym rozładowywaniem akumulatora. Akumulator wystarcza na 2-3 noce ale mimo tego auto ciężko odpala (ma się wrażenie, że to jego ostatnie tchnienie rozrusznikiem) Podejrzewam, że problem z rozładowywaniem się akumulatora pojawił się od czasu tego "mostka" ale również wrażenie mam też, że ten akumulator był już dużo wcześniej słabszy. Jak mogę interpretować te błędy? 5 elektryków samochodowych rozkłada ręce zasłaniając się rzekomym "brakiem schematów do tego auta" albo zwyczajnie udaje, że nie potrafi i jestem zwodzony ale wciąż z problemem elektrycznym. Nie wierzę w to, że jest to błąd przez który muszę zezłomować samochód albo najlepiej oddać za darmo bo tą elektronikę stworzył człowiek i człowiek będzie mógł to naprawić. Wspaniały elektryk, który za diagnozę wziął 150 zł stwierdził, że on może się tego podjąć ale on zaczyna od 2-3 tysięcy za robotę i krótka piłka czy chcę czy nie... Czy ktoś zmierzył się z podobnymi problemami/błędami? Błąd na komputerze wskazywał również na błąd z szybami, asystentem wspomagania ruszenia pod górę i blokadą kierownicy- to podobno jest już skalibrowane.. ale błędy zostały te dwa wyżej wymienione na stałe. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!