To jest widok strony w wersji do druku
-
Nierówna praca silnika
Witam. Zostałem niedawno posiadaczem Fiata Doblo Cargo 1.9 JTD 101km, 2007r,przebieg oryginalny 147tys. Zauważyłem pewien problem podczas pracy silnika gdy jest zimny. Silnik odpala normalnie lecz po kilku minutach jakby zaczynał przerywać,dławic się i lekko trząść co przenosi się na całą nudę. Gdy siedzi się w środku trzęsie mocno. Niby patrząc na obrotomierz nie widać skoku obrotów. Takie objawy ma około 5 minut aż złapie temperaturę. Po czym zaczyna normalnie pracować. Dzieje się tak za każdym razem gdy odpalam wystygniety. Na rozgrzanym silniku po uruchomieniu takich objawów brak. Na komputerze błędów brak. Czujnik temperatury dobry, przepływomierz też. Korekty na ciepłym idealne. W czasie ww. objawów korekty szaleją. Ktoś sugerował świece żarowe.
Pomierzylem każda z osobna pokazuje 0.4 oma. Nie mam pomysłów, czy to mogą być wtryski ???
-
Zawor EGR sprawdzales? Mozesz zrobic probe przelewową wytryskiwaczy, wtedy moze cos wyjdzie. Wtryski mozna dac do sprawdzenia.
-
Miałem identyczną sytuację. Winne były wtryski. 3 z 4 były uwalone. Objawy - nierówna praca tylko i wyłącznie na zimnym silniku.
-
Ciekawe czy płyn do czyszczenia wtryskiwaczy może pomóc ? Taki dodawany do paliwa ...
-
Mi nie pomógł, próbowałem oczyścić preparatem liqui moly. Wtryski były zasyfione i dopóki się nie rozgrzaly nie podawały wystarczającej dawki paliwa. Po zregenerowaniu jest ok. Jedyne co zostało po tej awarii to chwilę po odpaleniu zapala się kontrolka świec żarowych i miga przez około 10 sekund. Według mechanika świece są ok.
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Ciekawe czy płyn do czyszczenia wtryskiwaczy może pomóc ? Taki dodawany do paliwa ...
Ja stosowałem kiedyś preparat tec2000 i zadziałał zaskakująco dobrze.
-
1 załącznik(i)
Panowie odświeżam temat , temat nie rozwiązany. Sprawdzane były wtryski w Boschu i panowie twierdzą że są dobre. Rozebrałem dolot,przepustnica zapchana, Map sensor też. Oczyściłem przepustnice,kolektor delikatnie też na wejściu, EGR w miarę czysty,przepływka wyczyszczona specjalnym preparatem,niestety nic nie pomogło. nadmienię że komputer ostro przekłamuje,pokazując średni na baku 4,9 w rzeczywistości pali około 8l. Jakbym nie jeżdził nie moge zmieścić się w 7,5l/100km
Załącznik 40250