p0088 zbyt wysokie ciĹnienie w listwie CR
witam,
posiadam crome II 1.9 150km i mam ciekawy problem:
mianowicie auto zaczeło mi przechodzić sporadycznie w tryb awaryjny, a następnie po paru miesiącach gasnąć. mechanik mówi że teraz pozostał tylko błąd zbyt wysokiego ciśnienia paliwa, i nie wiemy co dalej robić.
historia:
2 lata temu uszkodzony przewód elastyczny ic do kolektora (na trasie okleiłem go szarą taśmą i zrobiłem 300km przed wymianą)
ok 1,5 roku temu urwała mi się osłona pod silnikiem(zachaczyłem o krawężnik) (nie wiem czy to ważne) i olałem temat bo dziecior mi się urodził i ważniejsze sprawy na głowie były.
ok 6 miesięcy temu podczas powrotu z zakopanego po 4 godzinach deptanki po autostradach miałem taki sam objaw jak przy uszkodzeniu rury turbo, brak mocy, postawiłem go na parking na 1h posprawdzałem wizualnie nic nie było widać, autko odpaliło i bez problemu zawiozło mnie do domu.
ok 3 miesiące temu pojawiły mi się objawy braku mocy na krótkich trasach do 50km.(zwykle więcej nie robie) zaczełem szukać mechanika który się podejmie tematu, mój z którym zawsze robie był niechętny do podjęcia tematu.
po tygodniu pojawiło się odcinanie zapłonu.
od tego czasu może z tydzień pojezdziłem, po sprawdzeniu wtrysków i regeneracji dwóch wydawało się być troszeczke lepiej, ale problem powrócił z pełną siłą.
mechanik u którego siedzi wspomniał mi że był problem z brakiem powietrza. oraz problem z odcinaniem i błędem zbyt wysokiego cisnienia paliwa.
lista rzeczy które zrobiliśmy, może być niekompletna bo nie wypytałem o wszystko:
weryfikacja vacum,
sprawdzenie wszystkich wtrysków, oraz regeneracja 2 szt
wymiana regulatora ciśnienia (nierówno podawał cisnienie teraz niby podaje ok)
sprawdzenie czujnika cisnienia, na działającym aucie.
wymiana filtra paliwa.
wyczyszczenie kolektora z nagaru
usuniecie klap wirowych,
wyczysczenie egr
testowe zaślepienie egr
oczywiście wymiana kompletu rozrządu przy okazji.
pompa cr nie była u regeneracji ponieważ jest sucha i podaje dobre ciśnienie.
z moich wrażeń teraz jak odcinanie jest regularniejsze:
odcina częściej na ciepłym silniku jak na zimnym (na ciepłym wystarczy ruszenie spod świateł delikatne i pada)
po ponownym odpalaniu auto ma pełną moc do momentu zarejestrowania błędu (czyli bardzo krótko)
manuale podkreślają aby sprawdzić układ paliwa niskiego ciśnienia, że blokada/zagięcie tam może powodować tylko jak to sprawdzić.
może ktoś z was ma jakieś skojarzenia, co z układu paliwowego może się nagrzać i ograniczyć przepływ paliwa ze zbiornika?
Jestem z poznania i chętnie przyprowadzę auto na diagnozę i naprawę jeżeli ktoś chce się podjąć.