Kiedy pierwszy przegląd Doblo 1.4tjet + LPG / jaki olej przy LPG
Witam,
W związku, że od niedawna jestem użytkownikiem nowego Fiata Doblo Cargo Maxi Kombi 1.4 tjet z LPG interesuje mnie kwestia pierwszego przeglądu. A mianowicie zg z instrukcją dot. samochodu przeglądy gwarancyjne są co 30tys km. Instrukcja od LPG marki Tartarini mówi o konieczności wykonania przeglądów LPG co 15tys km.
Z tego co udało mi się dowiedzieć to przeglądy LPG mogę wykonywać w ASO Fiata lub w Auto Gas Śląsk. Z ASO Fiata uzyskałem (telefonicznie) również informację, że samochody wyposażone w LPG powinny mieć wykonywany również mały przegląd typu olejowy co 15tys km. Przewertowałem instrukcje z samochodu oraz LPG i nie znalazłem nigdzie informacji, że wymagany jest przegląd olejowy co 15tys km.
W instrukcji z Tipo znalazłem informacje, że przeglądy dla 1.4tjest z LPG są co 15tys km, przy czym wymiana oleju nie jest obligatoryjna tylko rekomendowana.
Może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii i wyjaśni czy serwis ma rację czy też chcą troszkę przyrobić :)
Zastanawia mnie też kwestia oleju. Zg z instrukcją z Doblo zalecany jest olej Selenia 5w40 KPE z normą 9.55535-S2, natomiast w instrukcji z Tipo przy LPG zalecany jest olej Selenia 5w40 Multipower Gas z normą 9.55535-T2. Podejrzewam, że fabrycznie Doblo zalany jest Selenia KPE. Nie sądzę aby diler po montażu instalacji zmienił olej na Multipower. Zaznaczę przy tym, że instrukcja z Doblo nie rozgranicza pojazdów z LPG i bez, natomiast od Tipo już tak. Może do instrukcji powinna być jakaś errata?
Jakie macie doświadczenie w tej kwestii? Czy diler przy przeglądzie samochodu z LPG zalecał/wlewał wam KPE czy Multipower Gas?