[wiadomość usunięta]
To jest widok strony w wersji do druku
[wiadomość usunięta]
Ten silnik nie lubi niskich biegów i małych obrotów...
[wiadomość usunięta]
To nie są głupoty kto to widział 60 km/h na 5 biegu przecież tak dusisz ten silnik on ma tylko 95 KM a nie 180 KM żeby się zebrał z tak niskich obrotów na tak wysokim biegu.
[wiadomość usunięta]
W moim GP i przy 50km/h zdarza się wrzucić 5, albo nie zrzucić z 5 i jest dobrze, więc nie rozumiem. Wszystko zależy od warunków, a dodatkowo wersja 95KM ma inne przełożenia z racji skrzyni sześciobiegowej.
Co do 180KM. Z kolei w MultiAir 140KM jest u mnie normą jeżdżenie na 5 50-70km/h. Kwestia skrzyni i silnika.
Obroty nie mogą falować i już, w szczególności powyżej 1500obr./min.
Jeżeli obroty by falowały w tym przedziale obrotów to musiały by być te objawy na każdym biegu a nie tylko na 5 biegu. Tobie może iść idealnie a innemu już w tym samym zakresie nie bo przyczyna może być chodź by z różnicy ciśnienia sprężania twojego silnika i silnika w drugim aucie. I co znaczy falowanie bo dla mnie falowanie to jest nie utrzymanie np. wolnych obrotów w stałym zakresie np. 900 obr.min a może szarpanie a nie falowanie.
Ja Seiczakiem zdarzało się, że na 5 bez dodawania gazu sam się toczył około 35-40. Ale to nie jest zdrowa jazda dla silnika. Nie pochwalam :)
Przepustnice na dzień dobry bym wyczyścił.
[wiadomość usunięta]
Wszyscy zaczęli od edukacji w temacie biegów i prędkości, a ja zacznę z innej strony. Skoro masz wbity bieg (bez znaczenia który) i jedziesz ze stałą prędkością, to obroty powinny być stałe. Jeśli piszesz że jest to 5. bieg to różnica 300 obrotów powinna skutkować widoczną zmianą prędkości, co nie zgadza się z opisem problemu. Jeśli jednak faktycznie prędkość jest stała, to opcje są dwie: kłamie obrotomierz albo ślizga się sprzęgło. Opcja pierwsza jest niezależna od biegu, a druga mocno prawdopodobna, zwłaszcza na najwyższym biegu przy małej prędkości.
Jest to całkowicie prawdopodobne że sprzęgło się kończy tylko artur1792 pisze że ma to na 5 biegu a powinien mieć też to na 6 biegu chyba że wrzuca 6 na wyższych obrotach. Sprawdź tak jak karwoj25 pisze wrzuć wysoki bieg niskie obroty i dodaj gazu jeżeli obroty będą szły w gorę a prędkość nie to masz poślizg sprzęgła i to one będzie do wymiany. A jak byś miał problem z cewkami to w czasie jazdy by było szarpanie a nie falowanie.
[wiadomość usunięta]
[wiadomość usunięta]