Witam
Potrzebuję pomocy. robiąc konkretny remont układu hamulcowego zapowietrzyła sie pompa ABS. Macie jakiegoś tipa jak go odpowietrzyć??
To jest widok strony w wersji do druku
Witam
Potrzebuję pomocy. robiąc konkretny remont układu hamulcowego zapowietrzyła sie pompa ABS. Macie jakiegoś tipa jak go odpowietrzyć??
Tak.
MES i odpowiednia przejściówka - zielona
Podpinasz się pod moduł ABS. W zakładce "Regulacje" jest coś, czego potrzebujesz.
Trzeba mieć pełna wersję MESa??
Do tego powinna wystarczyć wersja dostępna do pobrania z forum.
Zakupiłem sobie licencję za 50E.
Zna ktoś dokładnie procedurę jak to się robi bo odpowietrzanie według procedury z MES niewiele pomaga.
Opisze co było robione może ktos wpadnie na pomysł jak pomóc.
Mam problem z układem hamulcowym. Otóż robiłem pełny remont układu. Wszystko jest szczelne, Przednie zaciski zregenerowane, tylne zaciski są nowe, pompa zregenerowana. Problem polega na tym że na wyłączonym silniku pedał po przepompowaniu trzyma mniej więcej prawidłowo ciśnienie. Po odpaleniu silnika i wciśnięciu pedału hamulca pedał standardowo wpada trochę głębiej i po chwili pod naciskiem wpada w podłogę. Odpowietrzałem na różne sposoby (klasycznie dla ABS czyli od najbliższego koła, klasycznie od tylnego koła, wysysarką i programowo) i nic nie pomaga.
tak
Może rozwiń temat bo być może robiłem to źle
W swoim STILO wielokrotnie regenerowałem tylne zaciski,wymieniałem przewody hamulcowe.Nigdy nic nie robiłem z pompą hamulcową ani układem ABS.Z twojego opisu wynika,źe przy odpowietrzniu pompy hamulcowej zapowietrzył się układ ABS.Zakładam,źe znalazłeś schemat hydrauliki ABS.Jest tam pewna ilość elektrozaworów,zaworów zwrotych itp.Miejsc gdzie mogą być pęcherzyki powietrza jest dużo.W internecie nie trafiłem na konkretny opis jak to odpowietrzyć/ilu majstrów tyle sposobów/.W niektórych opisach można znaleźć informację,że odpowietrzanie powinno być przeprowadzone przy pracującym silniku , wielokrotnym pompowaniu pedałem hamulca i wtedy odkręcać zawór na zacisku.
Jutro spróbuję wyciągnąć powietrze podciśnieniem. Zobaczymy czy to coś da.
Piszesz, że pompa po regeneracji, a jesteś w 100% pewien że owa regeneracja się udała? może cała przyczyna tkwi w pompie. Z tymi regeneracjami to Wiesz jak to bywa, uda się albo nie.
Jestem pewien że jest 100% sprawna bo regenerowana była po to by ją we wykluczyć a objaw był identyczny przed regeneracja.
Możesz mnie kolego zlinczować ale ja upierałbym się szukania przyczyny w pompie. Może któryś zaworek się zawiesza bo się źle ułożył? Wydaje mi się gdyby był mocno zapowietrzony to raczej działałby miękko a nie wpadał w podłogę. Chyba, że źle coś zrozumiałem z tym wpadaniem w podłogę?