Nowiutkie Tipo i wibracje podczas hamowania
Witam wszystkich!
Na początku chciałbym się przywitać.
Niecałe 2 tygodnie temu odebrałem moje piękne nowe Tipo 1.4 16V 95km sedan wersja golas w salonie nieopodal bo 3km od mojego domu. (Mamy salon i serwis fiata w naszym małym miasteczku). Po odbiorze pojechałem z panem z salonu zatankować auto na pobliską stację. Wróciłem spokojnie do domu z miejskimi prędkościami i wstawiłem do garażu. Wszystko wydawało mi się piękne aż do czasu jak następnego dnia pojechałem pokazać auto rodzinie. Wszystko w nim jest super i prowadzi się wzorowo nie ściąga nie drży nie podskakuje. Cuda dzieją się podczas hamowania. Gdy jadę np: 80km/h i w zakręcie delikatnie przyhamuję czuję wibracje . Gdy podczas hamowania mocniej docisnę pedał hamulca wibracje te jakby ustają. Mój brat gdy próbował auto nawet o tym nie był informowany a zwrócił mi na to uwagę że wibracje są. Czyli upewniłem się że mi się nie wydaje. Ciekawostką było to że jak jechałem i zamiast muskać pedał hamulca przyhamowałem mocniej to wibracje tak jakby znikały i później gdy w krótkim odstępie czasu znów przyhamowałem nawet lekko muskając pedał to w zasadzie nie było ich czuć. Wygląda to tak jakby na rozgrzanych hamulcach było dobrze. Później jak się jedzie z 2 do 3km i znów lekko się przyhamuje muskając pedał znów wibracje są . Raz jadąc 70 km/h delikatnie zaciągnąłem tylko ręczny i były wibracje . Pojechałem z przebiegiem 250km do dealera i opowiedziałem co się dzieje . Zdymił mnie za próbę hamowania ręcznym że mogłem wszystko uszkodzić ale ja tylko lekko hamowałem. Powiedział mi jak ze mną się przejechał że słabo to czuć ( a hamowaliśmy co chwilę więc hamulce były nagrzane a wtedy jest w zasadzie dobrze) powiedział mi że słabo czuć i że mam pojeździć bo hamulce muszą się ułożyć. Co Wy na to??? Czy ja jestem przewrażliwiony??? Teraz auto ma 415km przebiegu i nadal to jest ani mniejsze ani większe. Nie wiem co o tym sądzić??? Też tak mieliście . Ja mam z tyłu bębny bo to Tipo Tipo... Czy też tak mieliście??? Auto w fabryce w Turcji było wyprodukowane 09-03-2020 od spodu wygląda super....
Z góry dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie tej prozy i jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam
Piotrek