To jest widok strony w wersji do druku
-
Przepływomierz pomocy!
Witam, wymieniłem dziś przepływomierz w stilo 1.9 jtd,. Był tam Bosch ja włożyłem SKV, jaja zaczęły się po uruchomieniu samochodu. Kłąb białego dymu , nie da się ruszyć gaśnie , na odłączonej przepływce lata dobrze tylko trochę na czarno dymi :p w MES pokazuje na postoju wymagane powietrze 250 / otrzymywane 2350...
Ma ktoś może pomysł co może być nie tak?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dodam tylko że na starym przepływomierzu jeździł ale miał znacznie mniej mocy i w razie czego go mam luzem
-
Cytat:
Napisał
grzegorzacy
na starym przepływomierzu jeździł ale miał znacznie mniej mocy i w razie czego go mam luzem
Może wystrczy tego Boscha umyć.
-
takie info z forum BMW : "poczytałem trochę więcej... SKV, Getz i inne po ~200 zł mają zamiast platynowego rezystora zwykły za 10gr... to chyba faktycznie nie może działać, a na pewno nie na dłuższą metę. Dzięki za odpowiedzi." , "zamiast listka przeplywki jest tam po prostu zastaw dwoch rezystorow, auto wpada w tryb awaryjny, po prostu atrapa" , Mercedes "zaraz po zakupie w aucie był problem mocy, zakupiłem przepływkę na allegro za 200 zł firmy SKV Germany ( niby z Niemiec ale nic bardziej mylnego kolejna Chińska taniocha !! nie kupować ) po dwóch miesiącach padła. Pojechałem do mechanika skasował błędy (a były, że złe parametry przepływki itp) przemył jakimś środkiem czyszczącym i znowu zaczęła działać tzn przez 4 dni. Potem padła, "
itd
Sprawdzić styki ,przepryskać kontraktonem . Mnie mechanik kiedyś proponował sprawdzenie wykresu jaki ona "rysuje" z wzorcem ,ale niestety miałem japończyka i nie dostał wzorca ,żałował że to nie niemieckie ,bo nie byłoby problemu . U mnie przepływka kosztowała pół wartości auta ,a te do Fiata coś pod 400 ? Żaden to pieniądz aby mieć spokój . Możesz też spróbować przeróbkę - znajdziesz w sieci pewnie ,trzeba przepalić otwór ok 6 mm między wlotem powietrza a wylotem ,tak oszukałem swoja w 1,3 jtd ,ale nie wszystkim to wychodzi i trzeba uważać aby nie uszkodzic płytki wewnątrz . Tam jest taka S którą omiata powietrze i to sobie przelicza ile schłodzi itd i liczy masę powietrza itp ,ja skróciłem tym otworkiem przepływ powietrza i ono nie omiatało w 100 % tego S i auto jechało spoko ,ale tp testowo bo miałem zamiar wymienić ,ale działało to oszczędziłem ok 350 zł wtedy
-
A gdybym sam ten wkład z elektroniką przełożył z Boscha do skv? Bo żeby to wyciągnąć i odesłać to sporo roboty...
-
Chyba to elektronika padła ,więc przełożenie co da? Raczej skonsultuj z innym mechanikiem i odłóż kasę na konkretne urządzenie .
-
Tam masz 0281 002 308 Boscha. Mozesz kupic uzywke za pare zloty z opcją zwrotu ,gdyby cos nie chulalo. Ten typ siedzial we wszystkich silnikach 1,9 jtd, alfy, lancie i chyba w oplu ,tylko mial inny nr.W moim stilo siedzi juz druga uzywka bodajze, auto 17 lat, 269 tys.km i autko jezdzi i pali w normie. Opcje z wierceniem otworu ,jak kolega wyzej wskazuje,tez przerabialem i dzialalo .Ciut wiecej palił,moc byla.Jakies wyjscie jest.
-
Cytat:
Napisał
Braval
Ten typ siedzial we wszystkich silnikach 1,9 jtd, alfy, lancie i chyba w oplu
Był w Astrze.Nie jest to moje auto ale czasem coś w nim naprawiam.Silnik wchodził w tryb pracy awaryjny/brak mocy,niskie obroty/.Pomogła banalna sprawa,umycie i oczyszczenie styków przepływomierza."Zawodowy" mechanik orzekł,że to pedał gazu.Oczywiście wymienł go za parę stówek.
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Sprawdzić styki ,przepryskać kontraktonem .
gdy coś elektrycznego niedomagało w starszym aucie to pierwsze co robiłem .
-
Nie wiem już co zrobić, jadę w piątek w nocy w dłuższą trasę i mam przeczucie że rozleci mi się wszystko wpizdu... Bez przeplywki można jeździć?
-
Cytat:
Napisał
grzegorzacy
Witam, na odłączonej przepływce lata dobrze tylko trochę na czarno dymi
Kto to pisał?
-
"Grzesiu" jedzie w nocy, bo bierze pewnie jakies "tabletki" i liczy ,ze przejedzie bez "przepitki" wróc ,bez przeplywki...:lol::drinkers:
Jego zdrowie!