To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Katalizator -
Katalizator
Część Wam.
Proszę powiedzcie czy do fiata Albea 1.2 16V. z 2004 roku dopasuje od innego auta ? Np. od palio weekend ?
Muszę coś wymyśleć bo jest wielka dziura i brzmi zbyt rasowo ( transformacja do abarth ;)
Każda podpowiedź cenna.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
-
Wywaliło dziurę w puszce (... jak zwykle) czy w kolektorze wydechowym?
Pęknięty kolektor (odlew) wymaga wymiany, ale puszka niekoniecznie - wystarczy wymienić wkład (albo nie, bo zdarzają się cuda i wkład mógł ocaleć) i pospawać nową puszkę.
Nie wiem czy pasuje od innego modelu, Palio weekend ma troszkę inaczej prowadzoną dalszą część wydechu i wyjście katalizatora niekoniecznie będzie pasować do Albea. Może da się zamontować "nie całkiem pasujący" katalizator, nie próbowałem.
-
Dziura jest w samym katalizatorze , portki są całe.
Rozumiem, że warto na początek spróbować dospawać kawałek blachy na dziurę w puszcze.
Nie wiem jak dwie lambdy zareagują na inny katalizator z podobnego motora.
Niby przy tym samym silniku norma powinna być podobna, więc biorąc puszkę z Palio trzeba by ją wyciąć i dospawać do kolektora oraz dać nową rurę.
-
Cytat:
Napisał
o-kamil
Rozumiem, że warto na początek spróbować dospawać kawałek blachy na dziurę w puszcze.
Nie bawić się w spawanie o kawałku, szkoda czasu. Lepiej zrobić "opaskę" na całą puszkę.
Cytat:
Napisał
o-kamil
Nie wiem jak dwie lambdy zareagują na inny katalizator z podobnego motora.
Nie ma problemu, dają radę po zamontowaniu "wkładu uniwersalnego" więc tym bardziej nie będzie problemu z prawie identycznym katalizatorem fabrycznie montowanym do podobnych silników.