Auto Tipo 1.4-T-jet z fabrycznym gazem, przebieg 60 tys, mam pytanie czy muszę zalewać auto olejem SELENIA Multipower gaz czy mogę wybrać inny olej jak tak to jaki? Jakie mogę założyć świece ?
To jest widok strony w wersji do druku
Auto Tipo 1.4-T-jet z fabrycznym gazem, przebieg 60 tys, mam pytanie czy muszę zalewać auto olejem SELENIA Multipower gaz czy mogę wybrać inny olej jak tak to jaki? Jakie mogę założyć świece ?
już po gwarancji - i za bardzo nie chce jechać do ASO
Osobiście silnik zalewam olejem Amsoil 5W-40 C3, bez norm Fiata od 35kkm czyli 2 wymiany za mną. Jeśli chcesz zamiennik tej Selenii spełniający normy Fiata co podajesz to musisz poszukać w sieci lub na forum, ktoś znalazł taki zamiennik. Wczoraj zmieniłem świece po 60kkm na Bosch-a, org są montowane NGK. Filtry też możesz zamienniki zastosować. Wstawiam moją ściągę, może Ci się przyda.
Załącznik 38573
Ja na 45000 zalałem eurol spełniający normy fiata do lpg i po 5000 km wyraźnie spadło spalanie. Widzę tez ze poziom nie spada jak na selenii...
Podobnie zauważyłem po przejściu na Amsoil-a w przypadku zużycia oleju, spadło na pewno. Nie było jakieś dramatyczne żebym sobie tym głowę zawracał, na Amsoil-u dolewam max 0,5l na 15kkm. Taka dolewka że po 15kkm mam 3/4 stanu bagnetu tak jak zaraz po wymianie, a nie minimum. Bo na upartego pewnie bym przejeździł 15kkm bez dolewki schodząc z stanem oleju do minimum i twierdząc przy tym że nie dolewam nic:eek: A jakoś specjalnie auta nie oszczędzam.
Witam,
który olej byście zalali: Eurol Super Lite 5W-40
Wysokiej jakości olej do silników benzynowych, LPG oraz Diesla ( https://allegro.pl/oferta/eurol-supe...ult-7251797756 )
czy ten: EUROL FLUENCE 5W40 5L VW 505.01 C3 ( https://allegro.pl/oferta/eurol-flue...66fdd6604cf017 )
?
Dzięki za odpowiedz,
w 1 piszą ze do gazu a 2 posiada spełnione normy fiata ( Selenia Multipower GAS Pure Energy )
Ja latam na fluence, polecam. Ale kupuje 4x1 litr. Różnica w cenie niewielka a opakowanie 1l lepiej przechowywać niż 5l. Teraz widzę, ze na następnej wymianie kupię tylko 3x1l bo z poprzedniej wymiany została prawie cała czwarta butelka a dolewać nie musze bo nie ubywa tak jak selenia...
Ja od jutra będę na fluence latać
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka
Sprawdź czy Ci tez spalanie spadnie...
Widziałem ostatnio motula spełniającego normę fiatowską do lpg.
Sprawdź 10 kolejnych tankowań :-)
Mi teraz spalanie trochę wzrosło bo zacząłem z prawie pełnym obciążeniem jeździć :-( kilogramy robią swoje...