To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Skrzynia biegów -
Skrzynia biegów
Witam wszystkich mam pytanie czy w waszych tipo słychać lekki gwizd na 6 biegu tak przy 70 km/h po przekroczeniu tej prędkości jest cisza auto ma przejechane 810km
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Proszę opisać czy miał ktoś taki przypadek bo zamierzam zgłosić to w ASO gdyż gdzieś czytałem że te skrzynie są wadliwe
-
Nie wrzucam tego biegu przy tak niskiej prędkosci
-
Mój też wydaję dziwne dzwięki przy niskich obrotach i lekko wciśnietym gazie od nowości więc chyba tak ma być
-
U mnie też jest ten dziwny gwist od nowości ale czy tak ma być jest to trochę dziwne że tak świszczy tylko przy 70 km/h i na 6 biegu
A ile masz przejechane bo na obecną chwilę mi to nie przeszkadza ale obawiam się że po dłuższej eksploatacji może się coś uszkodzić
-
Też mam taki odgłos przy ok. 70 km/h. Tak jak ktoś napisał jest to lament skrzyni "Nie katuj mnie szóstką przy tej prędkości!".
Przejechałem coś ok. 38000 i odgłos się nie zmienia.
-
Nie te skrzynie nie są wadliwe.
-
Szkoda ze nie ma siódemki żeby na niej 50km/h jechac...
-
Cytat:
Napisał
Jon2019
Proszę opisać czy miał ktoś taki przypadek bo zamierzam zgłosić to w ASO gdyż gdzieś czytałem że te skrzynie są wadliwe
Jakie skrzynie gdzieś są opisane jako wadliwe? Jaką masz skrzynię i silnik? "Uwielbiam" konkrety bez żadnej merytorycznej informacji.
Cytat:
Napisał
brylancik13
Nie wrzucam tego biegu przy tak niskiej prędkosci
Bo? W mojej C635 wrzucam i żyje, więc dlaczego nie? Do tej pory widzę, że w błędzie żyłem i bazowałem na obrotach silnika i warunkach, w jakich się porusza, czyli górki, dołki, płasko, bez gwałtownego przyspieszania itd. Cóż, całe życie człowiek się uczy ;-) Swoją drogą jak spalanie w dół leci, to tak przy okazji dla oszczędnych w miejskiej jeździe :food:
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Szkoda ze nie ma siódemki żeby na niej 50km/h jechac...
Gdyby silnik pozwalał, to i na 30 biegu bym 50 jeździł. To obroty silnika, jego możliwości i warunki decydują... Szkoda, że nikt jeszcze nie napisał "6 tylko autostrada", a były takie kwiatki na forum, a i powinienem mieć już zniszczony silnik, jak mi tam ktoś pisał ;-) Posty o spalaniu pominę :tongue
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Gdyby silnik pozwalał, to i na 30 biegu bym 50 jeździł.
O to właśnie się rozchodzi. Potem dziw bierze ze silnik aż jęczy w niektórych sytuacjach... do wszystkiego należy podchodzić z głową...
-
Nie wrzucam, bo przy tej predkosci jezdze na 4-5 biegu. Co innego jakas ciągła jazda na prostej drodze, to moze bym sie skusił ale wrzucil bym bieg patrzac na obrotomierz a nie na strzalke GSI
-
Ja mam silnik 1.4 70kw -95km i gdzieś na forum czytałem że te skrzynie są wadliwe i lubią się zacierać łożyska na 6 biegu
-
To chyba czytałeś na forum Bravo o oplowskich skrzyniach M32. W Tipo nie ma tej skrzyni.
-
Cytat:
Napisał
Robs
To chyba czytałeś na forum Bravo o oplowskich skrzyniach M32. W Tipo nie ma tej skrzyni.
Dodam, że tej skrzyni, czyli M32 oraz jeszcze jednej M20, nie ma we FIAT-ach od lipca 2010 roku. Nie tylko w Bravo te skrzynie montowano, ale w Grande Punto, Abarth Grande Punto, Croma,...
-
To czemu tak świszczy na 6 biegu przy 70km/h i tylko wtedy jak mam mniejszą lub większą prędkości jest cisza
-
Nie napisze , że masz za cicho radio. Trzeba zmienić styl jazdy i tyle.