Wyzerowanie parametrów samo-adaptacyjnych
Cześć
Ostatnio w moim tipo tjet z przebiegiem ponad 16tys km pokusiłem się i w mesie zrobiłem owe zerowanie parametrów samoadaptacyjnych. Wg opisu z Mesa "funkcja ta przywraca fabryczne wartości funkcji samo-adaptacyjnych w mapach jednostki sterującej. Skusiłem się na to bo ostatnio odłączałem całkowicie akumulator i tak jakoś wyszło. Spostrzeżenia?
- Podczas pierwszego krótkiego przejazdu auto przy dodawaniu gazu (płynne przyspieszanie) potrafiło szarpnąć
- od zerowania miałem 2 małe tankowania bo ceny idą w górę a chciałem mieć pełny bak i tu zdziwko bo po pierwszym (pokonałem od ostatniego pełnego tankowania 65km) fuelio pokazało średnie spalanie 13,15L/100km. Po drugim tankowaniu ( przejechałem tylko 52km od ostatniego zalania) średnia z fuelio 11,75L/100km. Rozumiem, że się mapy układają od nowa i to się ustabilizuje? Ile to może potrwać? Mam nadzieję, że nie 2tys km o których piszą w instrukcji, że po tym dystansie spalanie spadnie ale to chyba głównie dotyczy tego że auta nowe się docierają, no ale ja już mam dotarte hehe. Jakiś innych problemów chyba się nie muszę spodziewać? Dzięki za opinie.