To jest widok strony w wersji do druku
-
Wymiana sondy lambda
Witam, czy ktoś z was wymieniał sondę lambda nr1 przed katalizatorem ?chciałbym was zapytać czy można śmiało włożyć zamiennik ? Oryginał drogi a słyszałem że z zamiennikami ciężko współpracuje.
I jeszcze jedno .. czy po wymianie należy zrobić jakąś adaptacje programowo ?
-
Cytat:
Napisał
hkusmierz
Witam, czy ktoś z was wymieniał sondę lambda nr1 przed katalizatorem ?chciałbym was zapytać czy można śmiało włożyć zamiennik ? Oryginał drogi a słyszałem że z zamiennikami ciężko współpracuje.
I jeszcze jedno .. czy po wymianie należy zrobić jakąś adaptacje programowo ?
Jeśli chodzi elektronikę typu czujniki i itp to w zamienniki bym się nie bawił a jak już to wyższa półka typu Bosch i itp ewentualnie używka ale to loteria.
-
Boscha ok 300 zł oryginał 1000..
-
a jakiej marki jest na pierwszym montazu? moze tez bosch ?
-
mopar... kupiłem używkę wymieniłem, ale mam problem ... potrzebuje pomocy ponieważ nie mogę skasować check enigme.. posiadam kabel viaken vscan STN 2120, Do tej pory uzywany z elmconfig do forda, zainstalowalem z forum multiecuscan 46R1 po uruchomieniu jest niby pełna wersja ale nie moge sie polaczyc ... z innym programami tez nie laczy, macie jakis pomysl na szybko ? sterowniki instalowane na nowo od viaken...
-
Cytat:
Napisał
hkusmierz
mopar... kupiłem używkę wymieniłem, ale mam problem ... potrzebuje pomocy ponieważ nie mogę skasować check enigme.. posiadam kabel viaken vscan STN 2120, Do tej pory uzywany z elmconfig do forda, zainstalowalem z forum multiecuscan 46R1 po uruchomieniu jest niby pełna wersja ale nie moge sie polaczyc ... z innym programami tez nie laczy, macie jakis pomysl na szybko ? sterowniki instalowane na nowo od viaken...
Jak ta używka jest sprawna to Check z czasem powinien zgasnąć wraz z przejechanymi kilometrami.
-
No niby tak, ale problem z kablem i tak chciałbym rozwiązać bo póki co jest bezużyteczny i nie wiem dlaczego, jak ktoś miałby pomysł to proszę się podzielić ;)
-
hmm a swoja drogą na jakiej podstawie wymieniałeś sondę skoro interface ci się nie łączy? Mam viakena, ale w wersji stn1170 i mogę jedynie potwierdzić że poprawnie chodzi z 46r1(oryginał). Dla mojego modelu w settingsa MESa trzeba było ustawić "elm 327 (High speed)" @ 38400-sprawdź co tam masz ustawione.
Co do adaptacji to jest w MESie procedurka na wymianę lambdy - w opisie stoi że musi być wykonana po wymianie lambdy i że resetuje korekty wtrysku.
-
Ponieważ sprawdziłem błąd u mechanika, błąd skasowałem chińskim elm i zrobiłem ok 2 tys wszystko gra bez adaptacji