To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wspomaganie -
Wspomaganie
Witam, mam pilne pytanko - moje auto stało w ASO na naprawie (wymiana zderzaka osłony chłodnicy, po stłuczce) cała naprawa trwala 4 tygodnie. Przez ostatnie 3 tygodnie jeździłem CIA CEED 2016 po odebraniu swojego tipo mam nieodparte wrażenie, że kierownica chodzi mi zdecydowanie ciężej w trybie city (właściwie na postoju z odpalonym silnikiem lub w powolnej jeździe jest niewielka różnica miedzy city/bez city).
W Ceedzie kiera chodziła zdecydowanie lżej - i pytanko czy robię gównobużę bo się przyzwyczaiłem do lżejszego wspomagania, czy faktycznie kijanki maja lżejsze wspomaganie (może ktoś ma porównanie) ?
-
Ja u siebie nie czuje od nowości różnicy z city czy bez...
-
Witam. Ja tez w swoim nie zauwazam praktycznie zadnej roznicy city czy bez
-
Ja osobiście czuję różnicę- bardzo małą ale jednak różnica jest:rolleyes:
-
Jakaś tam różnica jest, ale nie jest to tak jak w Punto 2.
-
Ja różnice przy niewielkich prędkościach (do 20-30km/h) wyraźnie odczuwam.
Ale np. w takiej Octavi II czy Peugeot Partner wspomaganie jest silniejsze pomimo, że nie ma trybu city.
-
W tipo city działa właśnie chyba do prędkości 30km/h. Ja mam cały czas włączony i po wyłączeniu jest ciężej.
-
Przy parkowaniu czuję różnicę - choć rzeczywiście nie jest duża.
-
Jak macie zepsute to sie nie wypowiadajcie haha ;) czuć roznice i to znaczną, chodzi o parkingowe manewry i wolną jazdę
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Jak macie zepsute to sie nie wypowiadajcie haha ;) czuć roznice i to znaczną, chodzi o parkingowe manewry i wolną jazdę
Zgadza się. Przy wolnej jeździe różnica jest bardzo wyraźna.
-
Potwierdzam
Po włączeniu trybu City na przyklad na parkingu kierownicą można kręcić przysłowiowym paluszkiem.
Raczej rzadko korzystam z tej opcji, jedynie jak mam dużo manewrowania np. zakrecanie w 3 rzutach...
-
może w międzyczasie zmieniłeś opony na letnie, bo na zimowych chodzi lżej
-
W stilo wlaczajac opcje city nie odczuwalem roznicy. Byc moze nie dzialalo juz jak kupowalem 10-cio latka. Ale wspomaganie w fiacie i tak dziala lepiej niz w dacii duster z 2015 roku. Zglaszajac reklamacje w dusterze, macherzy sprawdzili a Pani w serwisie kazala zapisac sie na silownie celem zwiekszenia pary w lapach.
W tipulcu kiedys przez przypadek wlaczylem city i na parkingu za lekko operuje sie kierownica dlatego nie uzywam;)
-
Dla mnie różnica jest znaczna, w trybie city powiedziałbym że chodzi aż zbyt lekko, dlatego włączam go tylko i wyłącznie jak mam jakiś trudniejszy manewr przy parkowaniu do zrobienia.
-
Cytat:
Napisał
Yasiooh
Dla mnie różnica jest znaczna, w trybie city powiedziałbym że chodzi aż zbyt lekko, dlatego włączam go tylko i wyłącznie jak mam jakiś trudniejszy manewr przy parkowaniu do zrobienia.
Mam tak samo...🙂