500x 1.4 Multi Air mojej żony ma przejechane 70kkm i równo 5 lat eksploatacji. Przy okazji przeglądu chcę wymienić rozrząd. Robić z pompą wody czy bez? Jakie doświadczenia?
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
To jest widok strony w wersji do druku
500x 1.4 Multi Air mojej żony ma przejechane 70kkm i równo 5 lat eksploatacji. Przy okazji przeglądu chcę wymienić rozrząd. Robić z pompą wody czy bez? Jakie doświadczenia?
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
rozrząd tylko kompletny, bardzo często rozciekają się pompy wody w 1,4 16V. Czy to MA czy T-Jet czy nawet zwykła 16V wolnossąca. Dodatkowo mechanik jak będzie zmieniał rozrząd niech popatrzy dokładnie czy z broka silnika (zaślepek bloku) nie cieknie płyn - to też często się zdarza...
Ja nie lubię czekać z rozrządem do granicy przewidzianej przez producenta zwłaszcza, że auto mamy od września. Nie wiem jak było eksploatowane przez pierwszego właściciela. Wolę dmuchać na zimne
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Po wymianie rozrządu - o ile poza ASO - trzeba zrobić zdaje się pewną czynność w oprogramowaniu ,tak jak przy wymianie oleju .
Do ASO się nie wybieram. Ktoś poleca sprawdzony serwis w Wawie?
co zrobić? :) pytam z ciekawości, bo nie przypominam sobie takiej czynności w witech'u ani egzaminerze :)
to akurat polecam czyścić co wymianę - to jest w procedurze wymiany oleju w aso oraz kasowanie inspekcji oleju wraz resetem parametrów i adaptacją.
Do 500X należy używać Witecha 2 według serwisówki. W instrukcji serwisowej jest dokładnie opisana nazwa opcji w W2, którą należy wybrać. W Multiecuscan jest obecna, wprost flagą nie nazwana. W każdym razie w MES siakaś adaptacja.
Ciekawe, bo w instrukcji serwisowej czarno na białym jest, że wykręconego filtra drugi raz nie wkręcać, zapewne ze względu na oring, który jako oddzielna cześć nie występuje - o instrukcji jeszcze dalej, bo ciekawostką jest.
Kasowanie inspekcji oleju, a raczej ustawienie wymiany, w procedurze powiadasz? To dlaczego w ASO musiałem się prosić o ustawienie flagi "Oil change"? Za każdym razem słyszałem, że tego w MA się nie robi! Gdy nalegałem, to nagle w Witechu 2 opcja się znalazła. Co więcej sama flaga wymiany oleju robi co trzeba, nie robi się żadnej adaptacji. W serwisówce dla 500X ani słowa nie ma o "Oil change".
Następna sprawa. Nie ma procedury w serwisowce ani na filtr turbiny, ani na filtr MA! Co więcej z dokumentacji 500X wywalili informację o filtrze MA. Żeby poznać moment dokręcenia, to trzeba zajrzeć do instrukcji MA w Punto Evo...
A ile to może wynosić ten moment ?
aktualnie, po zamontowaniu SGW, tak, tylko witech2. Załącznik 37575
Wg procedury 1032B10 - PASEK ZĘBATY NAPĘDU ROZRZĄDU - W/Z DLA USTAWIENIA FAZY ROZRZĄDU LUB DLA WYMIANY nie ma słowa o podłączaniu nawet komputera :) oczywiście ASO robi reset parametrów przyswojonych.
Nie powinno się a robią, na sitku są często zanieczyszczenia.
źle się wyraziłem, przy przeglądzie z wymianą oleju kasuje się "kluczyk", czyli informację o wykonaniu przeglądu, jak tylko natrafię na 500x lub renegade z 1,4MA to sprawdzę czy jest opcja w ECU wymiany oleju, na pewno w IPC jest kasowanie przeglądu.
Najlepszy opis akurat do układu uniair jest dla alfy romeo gulietta. Z tego co pamiętam moduł multiair występował w dwóch odmianach, były starsze i nowsze moduły.
Jest na 100%, bo ECU ma "czujnik" zużycia oleju. Jest w Witechu 2, jak i w MES, AlfaOBD. Osobiście 2 razy widziałem w Witechu 2 i raz robiłem w moim MES-em. Drugi raz będę robił jutro przy okazji wymiany oleju. Z innej beczki. Wkur..a mnie to, że w ASO nie jest używany klucz dynamometryczny! Dziś wykręcane świece, oczywiście dokręcone mocniej niż 20Nm :mad:
Do 500X od początku każą używać Witecha 2, czyli bez SGW również. W ASO gdy podłączyli się innym softem, nie pamiętam co to było (pierwszy przegląd), to nie widzieli aktualizacji. Dopiero w Witechu 2 pokazało.
ma 3 szyny can. Dlatego obsługują go tylko micropodem i systemem witech (offline) i witech2 (online). Starą sondą VCIpod nie podłączą się (niewłaściwy protokół). Tak samo dzieje się z renegade, tipo, chyba też compass. Nie pamiętam wszystkich :) za to starą sondą podłączysz się spokojnie offline witechem do nowego grand cherokee :)
Zrób proszę screena, dość ciekawa informacja. Co do czujnika degradacji oleju, jest to wyliczane przez sterownik a nie z czujnika w silniku, nie kojarzę takiego czujnika ale mogę się mylić :)
Niestety wiele rzeczy tak wygląda, są ludzie i ludzie, jedni mają wyczucie i rozum a inni to typowi wymieniacze, niestety!