Ducato 2015r 2.3 JTD 130 problem z mocą / wtrysk / turbina
Pacjent to FIAT DUCATO 2.3JTD 130 2015r.
-wtryskiwacze były regenerowane nie wiem tylko kto to robił = wątpliwości co do rzetelności wykonanej regeneracji.
- błędów w komputerze brak
-auto zimne czy ciepłe pali na dotyk
i teraz po kolei:
Rozpędzanie na każdym biegu do 3000obr powuje jednorazowy stuk jak by jakiś zawór zrobił cyk cyk z tym że dźwięk jest taki jak podczas np palenia na plaku (spalanie stukowe) więc to stuknięcie jest bardzo słyszalne metaliczne. Wystarczy nawet jechać 3000obr i dodawać gazu i ujmować wtedy jest pojedyńczy stuk. nie jest to stuk panewki bo to odróżniam.
Podczas przyśpieszania auto nie kopci, słychać delikatny stukot jak by popychacze lub wtrysk lub coś ze spalaniem stukowym bardziej. Jak na 130KM to nie ma mocy dynamika żadna.
I teraz najważniejsze:
Jazda np 110km/h wszystko ok i w pewnym momencie to delikatne klepanie zaczyna sie nasilać do takiego stopnia że słychać w aucie jadącym za mną a z tyłu biały gęsty obłok dymu bez szczególnego zapachu.
Puszczam gaz auto zwalnia dymu brak i po chwili stukot ustaje i auto znów jedzie np 100km bez takich obiawów jak delikatnie operuje się gazem lub jak się go zgasi na chwile.
Jak przyśpieszałem dynamicznie do podłogi to pare razy ten obiaw wracał tak jak by się wtryskiwacz rozsypał.
Do tego wszystkiego teraz mam wrażenie że turbo się nie włącza bo przy np 100km/h z gazem w podłodze auto nie przyśpiesza.
Podejrzewam splot paru usterek z którymi poprzednik nie mógł sobie dać rady.
Zastanawiam się czy coś do tego może mieć też rozrząd może bez blokat ktoś grzebał lub coś z łańcuchem po drugiej stronie...