Witajcie,
Czy może ktoś tu z obecnych gra na gitarze? Jak rozpocząć naukę, z czego się uczyć?
To jest widok strony w wersji do druku
Witajcie,
Czy może ktoś tu z obecnych gra na gitarze? Jak rozpocząć naukę, z czego się uczyć?
Uczylem sie podobnie, zacząłem od prostych melodi dla wprawy , przez tabulature , gdy doszedłem do wprawy , koleżanka uczyła mnie nut
Dobrze by było najpierw podszkolić się u kogoś z tabulatury ;) jak poznasz podstawy to łatwiej będzie potem ogarnąć resztę.
Ja też ostatnio się wzięłam i zaczęłam naukę gry na gitarze. Polecam poradniki na yt lub parę prywatnych lekcji na początek.
A ja jestem innego zdania, sam się nauczyłem grać na gitarze z poradników na youtubie, jak ktoś chce to potrafi.
To zależy co chce się nauczyć.
Czy tylko chwyty, bicia żeby grać i śpiewać "piosenki przy ognisku" czy "prawdziwe" granie, nuty i tzw. poważne (niekoniecznie klasyczne) utwory.
Do tego pierwszego wielkiej nauki nie trzeba i łatwiej się nauczyć samemu.
Do tzw poważniejszego grania - myślę - że przydałby się nauczyciel. Pokaże technikę, skoryguje i szybciej się można nauczyć niż samemu.
Ale jednego i drugiego można nauczyć się samemu ale też do jednego i drugiego potrzebny będzie tzw dryg i poczucie rytmu.
Na pewno na początek nie szalałbym z drogim sprzętem - na to przyjdzie pora, jak okaże się że jest po co...
Ja nauczyłem się sam ale było częściej "granie akordowe do browara i ogniska", choć mieliśmy za młodu metalową kapelę z kumplami i trochę "latało się po gryfie" :kapela: