Punto II 1.2 kopci, leje benzyna z wydechu błąd P0201
Witam!
Mam problem z Punto II FL 1.2 8v. Auto ma założone LPG ale od roku jeżdżone tylko na benzynie i wszystko było w porządku. Problem zaczął się dwa dni po wymianie miski olejowej ( zgniła ) i oleju 10w40.
Silnik zaczął nierówno pracować ( tylko na 3 cylindry ) do tego strasznie kopci na biało-szaro i pluje benzyną z tłumika i czuć też jej wyraźny zapach w oleju. Po odpięciu wtyczki z pierwszego wtryskiwacza nadal chodzi nierówno ( to akurat oczywiste ) ale już nie kopci i nie pluje benzyną. W pierwszej kolejności pomyślałem że naruszyłem przy wymianie miski kable od sond lambda sprawdziłem to i tam wszystko w porządku. Podłączenie pod komputer wykazało błąd pierwszej sondy lambda ( nie pamiętam nr ) i błąd P0201 - wtryskiwacz nr 1. Sonda została więc wymieniona na nową, błąd zniknął ale wtryskiwacz dalej marudzi. Zamieniłem miejscami cewki, świece bez rezultatu. Zmierzyłem rezystancję wszystkich wtryskiwaczy wszystkie 15ohm wobec czego stwierdziłem że problem leży w instalacji bądź w ecu. Tak więc postanowiłem pomierzyć multimetrem wartości na złączach wtrysków i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to to że kable we wtyczce pierwszego wtryskiwacza po przekręceniu zapłonu mają między sobą przejście które znika po ok minucie od włączenia zapłonu albo od razu po odpięciu wtyczki z ecu. W pozostałych wtyczkach sytuacja nie występuje. Wyglądało to więc tak że ecu robi zwarcie i wtryskiwacz leje cały czas został więc wysłany (ecu) do sprawdzenia i dostałem informację że jest w pełni sprawny. Przypuszczam jeszcze że problem leży gdzieś w instalacji LPG i o ile z mechaniką nie mam problemu gdyż od kilku lat dorabiam w ten sposób to z LPG i elektryką mam mniej do czynienia dlatego postanowiłem podpytać bardziej doświadczonych kolegów. Ewentualnie co może jeszcze powodować zwarcie jeśli nie LPG.. jakiś czujnik podaje błędny sygnał do ecu i on wtedy podaje głupoty na wtrysk? Pomysły mi się kończą powoli. Pozdrawiam!