1.4 95KM z LPG - śmiać się czy płakać w ujęciu pseudonaukowym
Na wstępie pragnę zaznaczyć, że jestem trochę na kacu, więc proszę o uważne przeczytanie i wszelkie krytyczne uwagi odnośnie wyliczeń, gdyż w tym stanie łatwo o pomyłkę. W celu nadania pozorów naukowości i żeby jakoś statystycznie ocenić czy należy się śmiać czy płakać mając zagazowanego Tipka w silniku 1.4 95km, policzyłem jaki procent osób ma LPG na innym forum Tipo (tutaj nie widziałem takiego tematu z ankietą) i wynika z ankiety, że 31% tamtejszych użytkowników z silnikiem 1.4 95KM ma LPG. Nie ma tam statystyki jaki procent ludzi udzielających się na internecie ma silnik 1,4 95KM ale tamto forum ma 1214 członków. Z raportów spalania w podziale na silniki z https://www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/tipo/ii/ mamy:
- dieselki: 11
- 1.4 95: 84
- inne benzyny: 49
czyli posiadaczy silników 1.4 95KM jest więcej niż wszystkich innych razem wziętych a proporcja to 84/60
84/(60+84)= 0.58 czyli 58% ludzi udzielających się na tamtym forum posiada ten silnik (proporcje na podstawie innej strony ale nie widziałem tam podobnej ankiety jak już pisałem, więc jakoś sobie trzeba radzić - wszystko to jest w dużym przybliżeniu, czyli bardziej to trzeba traktować jak sondaże wyborcze ale po uśrednieniu a nie jeden zamawiany przez daną partię;)
58% z 1214 członków to 704 (1214 * 0.58 = 704.12)
i wreszcie 704 * 0.31 = 218.24 czyli jest na tamtym forum około 218 posiadaczy zagazowanego 1.4 95KM
Zakładając, że tematem spalania oleju bardziej interesowali się posiadacze LPG (jak zagazowanym statystycznie częściej bierze olej a niektorzy nawet muszą dolewać między wymianami to i bardziej się interesują tematem oleju na LPG i przez to mogli częściej brać udział w tej ankiecie) i biorąc stosunek z https://www.autocentrum.pl/spalanie/fiat/tipo/ii/ mamy: 704 * 11 / (73+11) = 92.19 czyli w najgorszym wypadku 92 posiadaczy LPG na tamtym forum.
Nie śledziłem tam wszystkich tematów, tutaj również ale o ile dobrze pamiętam to tutaj problemy z wypalonym zaworem miał chyba tylko jeden pewny członek forum (nie pamiętam nicka) i jeden taksówkarz bardzo krakał ale nie udało mu się upalić;) , natomiast na tamtym forum był chyba też tylko jeden potwierdzony (nie pamiętam nawet czy był na 100% i czy nie na TAXI - cała reszta słyszała tylko, że ktoś coś mówił, że zna jakiegoś taksówkarza albo coś mu w ASO mówili, że były takie przypadki;) a jak się podzieli ilość członków z uszodzonym gniazdem przez 218 lub nawet 92 i doda do tego, że jak dotąd to były przypadki na TAXI (inne obciążenie niż u statystycznego posiadacza Tipo) to wychodzi trochę na strach przed lataniem - znam osobę, która nie boi się jezdzić autem czy autobusem (co więcej: nie boi się nawet przejść przez ulicę jako pieszy!!!) a do samolotu wchodzi niechętnie, mimo że w PL statystyki wypadków na drogach (również śmiertelnych) są w porównaniu do samolotów... nieporównywalne.