Wie ktoś może jaka instalacja gazowa się najszybciej przełącza z benzyny w silniku 1.4 95KM? (ew ogólnie, nie tylko w tym silniku - słyszałem że LR pod tym wględam jest średnia ale nie wiem która instalka jest najlepsza pod krótkie odcinki).
To jest widok strony w wersji do druku
Wie ktoś może jaka instalacja gazowa się najszybciej przełącza z benzyny w silniku 1.4 95KM? (ew ogólnie, nie tylko w tym silniku - słyszałem że LR pod tym wględam jest średnia ale nie wiem która instalka jest najlepsza pod krótkie odcinki).
Wszystko zależy od jakości montażu po regulację instalacji lpg. Jakość montażu to głównie lokalizacja reduktora wraz czujnikami, podpięcie reduktora do układu chłodzenia i itp. Można ustawić temperaturę przełączania nawet i na 10stopni, ale przy tak niskiej temperaturze reduktora dochodzi często do "zaklejania" się wtryskiwaczy lpg przez nie do końca odparowany gaz i itp. Jak jeździsz krótkie i częste dystanse można włączyć funkcję "ciepły start" jeśli jest taka możliwość. Wtedy za każdym razem jak temperatura reduktora będzie wyższa od temp. min. wtedy silnik odpala od razu na lpg. Silnik wtedy kręci z 1-2s dłużej ze względu na zwłokę działania elektrozaworów instalacji lpg.
Wyczytałem na forum LPG, że instalki LR mierzą temp gazu (a inne mają czujnik gdzie indziej) a dodatkowo nie tak łatwo jest tam zmieniać temp na lato (jak w polskim zestawie) ale może to już nieaktualne bo ten post miał koło 5 lat o ile pamiętam (może teraz instalki wszystkich producentów mierzą temp w tym samym miejscu i dają się regulować).
Wszystko zależy od silnika jak szybko się nagrzewa. Np. w zimie jadąc moim Doblo 95km samochód złapał temperaturę 90C po ok 4km jadąc citroenem 1.2 82km ten złapał temperaturę 90C po 7km. Mi w zimie Doblo potrafi złapać odpowiednią temperaturę i przełączyć się na LPG po 1 lub 2km ale przy większych mrozach i po 6. Mam parownik Vito, centralka AC zenit.
Instalacja wtrysku gazu fazy ciekłej chyba spełni kolegi pragnienia. Za szybkie przełączenia powodują zużywanie membrany -staje się ona mało elastyczna ,dlatego nie jest dobrym za szybkie przełączanie na lpg ,do tego zdrowe dla auta w lpg jest sterowanie spalaniem za pomocą sygnałów z lambdy ,ale ona przejmuje dowodzenie właściwe dopiero gdy silnik i katalizatory (spaliny) mają odp wartość .Tak mi mówił swego czasu gazmen i stosowałem się do tego , a moje auto które miałem na lpg nigdy mnie nie zawiodło ,zrobiło 200 tyś km i handlarz który je odkupywał był zdziwiony kondycją silnika ,no ale stosowałem zaleceń i pilnowałem wymiany świec co 30 tyś km ,regulacji gazu ,wymian filtrów -nigdy nie jeździłem ile się da .Jak dbasz tak masz :)
Miałem chwilkę i zrobiłem risercz ale czy to dalej aktualne? Tutaj piszą, że to jednak tak działa: http://www.accordklubpolska.pl/index...-lpg/?p=104784
ale post z 2010 roku... (możesz mieć rację, że w 2019 wszyscy producenci dla przykładu kupują te same podzespoły od jednego producenta z Chin, który przez te lata optymalizował produkcję i wykosił konkurencję a tylko swoje naklejki nakleją, opakują i niby made in <kraj naklejającego naklejkę z marką>)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Myślałem raczej o innych typach instalacji bo w moim przypadku auto zdąży się wychłodzić ale pewnie wszyscy wypróbowali tylko tą podstawową.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Czy ktoś sprawdzał już ciekłą z naszym silnikiem? Odnośnie 200tys na LPG to zależy czy to był stary silnik (tata przejechał na jednym silniku 700tys na gazie bezawaryjnie ale to był stary i nie wysilony silnik - nasz to 95km z 1.4 litra - przy takim wysileniu zrobienie 200 tys naszym Fiatem na LPG raczej będzie wyczynem).
Poprzednim Fiatem z silnikiem 1.2 16v 80KM na lpg zrobiłem 170kkm, obecnie auto ma 250kkm silnik nie ruszany w żaden sposób. Więc nie dramatyzuj bo stare 1.4 16v 95KM z GP czy 90KM z Bravo robiły takie przebiegi bez problemu. Tylko w Tipo zmodernizowali silnik pod E6 i wychodzą co po niektórym kwiatki przy zasilaniu lpg.