Doblaczek 1.3 90KM 263A2000 2012r. Błędy P0401 i P0402 .
Witam,
Koledzy proszę o pomoc kogoś w temacie bo już mi opadają ręce... Auto jeździ normalnie w momencie osiągnięcia temperatury wody 90 stopni C jest małe szarpnięcie auto traci moc zapala się check silnika (wyskakują zawsze dwa te same błędy P0401 i P0402). Samochód wchodzi w tryb awaryjny nie jedzie więcej niż 1500obrotów (na autostradzie - bezcenne) . Wymieniliśmy już EGR na nowy to samo ,podmieniona przepływka na nową po adaptacji dalej to samo. Zauważyłem ,że auto nigdy nie przeszło w tryb awaryjny jak temperatura wody miała poniżej 90stopni. :roll::roll::roll: Aby jechać dalej wystarczy wyłączyć stacyjkę i auto dalej jedzie jakby nigdy nic do następnego razu - jak się nagrzeje to błędy wypadają znacznie szybciej nawet po przejechaniu 1km .Gaszenie i dalej jazda tak się nie da jeździć.:roll::roll:
Jako ciekawostkę napiszę ,że po odpięciu przepływki auto jeździ ze swoimi błędami ale nie wchodzi w tryb awaryjny...
Dzisiaj rano zrobiłem kalibrację czujników temperatury :
Temp. powietrza debimetr - 24stopnie C
Tepmeratura paliwa - 15 stopni C
Temperatura płynu chłodzącego - 15 stopni C
Temperatura powietrz turbo - 16 stopni C
Ciśnienie doładowania zmierzone -998mbar
Ciśnienie atmosferyczne - 998mbar
Niepokoi mnie temp. powietrza auto stało na dworze w cieniu temp. zewnętrzna ok.15 stopni C
Miał może ktoś z Was podobny przypadek ? Z góry dziękuję za pomoc. ;-);-)